В Леденик са против разширяване на депото за строителни отпадъци

Публикувано на пн, 22 февр. 2021
304 четения

Жителите на Леденик са против намерението на Община В. Търново за разширяване на депото за строителни отпадъци в селото. Причината е, че се е разраснало прекалено и всеки момент камарите с боклуци могат да се изсипят в река Янтра. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на проект за частично изменение на Общия устройствен план с цел изграждане на площадка за третиране на строителни отпадъци в Леденик. Дискусията беше водена от главния архитект на община В. Търново Николай Малаков. Кметът на селото Антон Кръстев заяви, че проблемът с депото за строителни отпадъци е много сериозен и спешно трябва да бъде намерено решение, преди да се стигне до екологичен проблем. Той е информирал за това Общината с писмо още през 2016 г., когато му е поискано становище относно депото, но и досега не е получил отговор от администрацията.
В момента в резултат на експлоатацията на депото, източно от него се е образувало завиряване с дължина около 200 метра, а южният край на насипа е надвиснал над река Янтра. Опасенията на хората са, че с началото на пролетните дъждове проблемът ще се задълбочи, а ако насипът падне в реката ще се стигне до наводнение.
Депото в Леденик функционира от началото на 80-те години на миналия век. Още през 1996 г. достига първоначално зададения капацитет, използването му е преустановено и започва частична рекултивация. След 2000 г. засипването с пръст спира и постепенно мястото отново започва да се използва като депо за строителни отпадъци.
Арх. Николай Георгиев, изготвил проекта за ЧИ на ОУП, обясни на срещата, че целта на заданието е да се създаде градоустройствена основа, а след това проектантите ще вземат предвид препоръките на гражданите. И припомня, че Общият устройствен план е възложен през 2006 г. и е приключен през 2010 г. Той уточни, че депото е от преди този период, т.е. площадката не е била регламентирана и целта е сега това да се коригира.
“Проектът за депо за събиране и преработка на отпадъците е добър, но не трябва да бъде реализиран на всяка цена, защото, ако не се направят геоложки, хидроложки и сеизмични проучвания, цената би била много висока. Смятам, че първо трябва да се направят тези проучвания, за да знаем дали този терен е подходящ, или не, за подобна дейност”, категоричен е кметът на Леденик Антон Кръстев. Местните хора обявиха и създаването на инициативна група, която да работи за решаване на казуса с депото.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново