В Горна Оряховица прахът е два пъти над нормата

Публикувано на пт, 8 Февр. 2013
162 четения

На 6 февруари въздухът в Горна Оряховица е бил най-прашен в сравнение с Велико Търново и Свищов, сочи справка на Изпълнителната агенция по околна среда. Автоматичната станция е регистрирала фини прахови частици (ФПЧ) 2,32 пъти над нормата, при пределно допустими концентрации (ПДК) от 50 микрограма на кубичен метър. Същия ден за В. Търново и Свищов не е засечено замърсяване над ПДК.
Основно запрашването идва от промишлеността, транспорта и най-вече от битовото отопление, твърдят от РИОСВ. Домакинствата се топлят предимно с твърдо гориво и макар общината да има разработена програма за намаляване на вредните емисии във въздуха, трудно може да се постигнат някакви резултати. Единственото спасение е тоталната газификация.
От Изпълнителната агенция обясняват, че ФПЧ увреждат най-вече белия дроб и особено чувствителни към високите стойности са хората при грип, болните от астма и със сърдечносъдови заболявания. Когато прахът се съчетае със серен диоксид при изгаряне на въглищата, особено от промишлените предприятия, въздухът става по-опасен за здравето.
35 превишавания на ПДК на фините прахови частици е допустимата норма за годината, а в Г. Оряховица са регистрирани 112 превишавания за 2012 г., сочи справка на Изпълнителната агенция. Що се отнася за В. Търново годишната справка показва, че търновци са дишали повече прах 97 пъти. А Свищов – 90 пъти.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново