В Елена набират средства за зарибяване на “Йовковци” с бял амур

Публикувано на чт, 23 Ян. 2014
243 четения

Любители на риболова от Еленския балкан събират средства за зарибяване на язовир “Йовковци” с бял амур. Идеята е със събраните средства да бъдат закупени бели амури, чието най-ценно стопанско качество е, че се използват за биологична борба с обрастването на язовири, езера, блата, напоителни и отводнителни канали.
Към момента има събрани близо 500 лв., като очакванията на инициаторите са да бъдат събрани още средства за закупуване на повече зарибителен материал. Целта е да бъде ограничена растителността във водоема, която е основна храна на белия амур. С почистване на растителността ще бъде подобрено качеството на питейната вода, споделят рибари. Средствата се събират в дарителска кутия до 15 март в ловно-рибарски магазин на ул. “Стоян Михайловски” № 17 в град Ерена. Зарибяването е предвидено за април, когато е размножителният период на повечето видове риби.
Еленски рибари предвиждат почистване и на бреговете на язовира с цел премахване на натрупаните замърсявания. Акцията ще бъде през месец март 2014 г.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново