В Дома за медико-социални грижи в Дебелец са останали 30 деца

Публикувано на ср, 22 Юли 2015
583 четения

В Дома за медико-социални грижи в Дебелец са останали само 30 деца, съобщи директорката д-р Анелия Георгиева. Домът обслужва и Дневен център за деца с увреждания, който се намира във Велико Търново, но идеята е той да бъде прехвърлен в Дома в Дебелец, а транспортът на децата ще бъде осигурен, обясни д-р Георгиева. За целта в сградата се предвиждат архитектурни промени.
Тези 30 деца, които останаха при нас, са с увреждания и засега те няма къде да бъдат интегрирани. Освен това отглеждането им, тъй като те са до 3-годишна възраст, изисква 24-часова медицинска грижа, която домът осигурява.
Д-р Георгиева допълни, че анализът в края на 2013 г. показва, че са били осиновени 27 деца, 3 от които при чужденци. При приемни семейства са отишли 18 деца, а други 12 са реинтегрирани при биологичните си семейства. Всичко това наложи да съкратим 15 души от персонала, тъй като децата намаляха, допълни директорката. Все пак радостното е, че Дневният център за деца с увреждания до 7-годишна възраст се утвърди като водещ в страната, има и група за деца аутисти, с които се занимават хабилитирани преподаватели от Великотърновския университет. Резултатите са много добри.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново