В Батак очакват с магистрала “Хемус” да пристигне и по-доброто бъдеще на селото

Публикувано на пн, 19 апр. 2021
1267 четения

Село Батак се намира в община Павликени и за разлика от много други села може да се похвали с голям брой млади жители. Населението наброява близо 900 човека, като повечето от тях са мюсюлмани, а останалите – християни. Има и няколко татари, пристигнали в селото преди много години, но напоследък няма новодошли чужденци. Всички живеят в разбирателство и взаимопомощ, опитвайки се да опазят населеното място приветливо и приятно за живот.
Всяка година в Батак се раждат средно по 20-30 деца. В момента в училището учат близо 80 момичета и момчета, а в детската градина, която се помещава в същата сграда, са около 15. Кметът на селото Зенко Маринов се надява скоро да успее да изгради и хубава детска площадка, на която децата да спортуват. Той има подкрепата на кмета на Павликени инж. Емануил Манолов и се надява с помощта на някоя европейска програма това наистина да се случи.
Общинската власт подпомага постоянно кметството в селото. Бюджетът е малък, но Маринов проявява разбиране и се старае да прави каквото е възможно с наличните средства. В момента един от приоритетите за него е възстановяването на пропадналия мост към гробищния парк. Друга задача, която иска да реши, е ремонтирането и укрепването на голямата стара чешма, която се използва от повечето хора в селото. Там трябва да се оправи водопроводът, да се постави осветление и евентуално да се изгради удобна пътека с парапет, казва кметът. Улиците в Батак са в сравнително добро състояние, по-голяма част от тях са асфалтирани. Сега предстои цялостно преасфалтиране на ул. “Двадесет и осма”, “изкърпване” на останалите, които имат нужда от това, и изграждане на няколко други улици с калдъръм.
Въпреки преобладаващия брой мюсюлмани в селото, наскоро е възстановена църквата в центъра. Известно време тя стои изоставена и занемарена, но вече е ремонтирана с пари по проект и се поддържа от кметството. Неотдавна е обновен и съставът на църковното настоятелство. В павликенското село има и читалище, но в момента то не развива активна дейност. За него също се разчита на външна помощ, за да се съживи. Към читалището има и хор, който постепенно се стопил, защото е съставен предимно от възрастни хора. Кметът се надява някой да успее да събуди интереса на младите хора и да се сформират нови танцови и певчески състави.
Батак е работно село и всеки в него се препитава по някакъв начин, разказва Маринов. Повечето работа е сезонна. В местната кооперация работят около 10-15 човека. Има и ферма, в която се отглеждат голям брой животни. В нея също работят няколко човека. По-голяма част от хората от селото пътуват до Павликени, където са заети предимно в сферата на земеделието – овощарство, градинарство и розарство. Много от местните излизат и на гурбет извън страната. Това си проличава по къщите в селото, които с припечеленото зад граница се ремонтират и поддържат в добър вид, казва Маринов. Надеждата на местните и кмета на Батак е в изграждането на магистралата, която по план трябва да мине в близост до селото. Освен да участват в работата по нея, те се надяват и на инвестиции в района.
От появата на пандемията от COVID-19 в Батак няма много пострадали от коронавируса. Пикът бил покрай новогодишните празници. В момента няма никакви заболели и карантинирани, казва кметът, който е един от прекаралите болестта. В Батак има здравна служба, но няма лекар. Два пъти в седмицата идва медик от съседното село Караисен. При нужда хората ходят и направо там. Отскоро в една от стаичките има оборудван и стоматологичен кабинет, в който работят съпруг и съпруга зъболекари. В него идват пациенти не само от селото, но и от региона.
“Аз съм мажоритарно избран кмет, затова ставам и лягам с проблемите на хората в селото. Тяхната болка е и моя болка. Налага се да работя с различни хора, а това невинаги е лесно. Не всеки от тях е настроен положително. Има и такива, които са неосъзнати и не са интегрирани в обществото. За това е важно преди всичко образованието и домашното възпитание”, казва Маринов, който за първи път сяда на кметския стол още през 2003 г. Завършвайки първия си мандат, веднага започва и втори, който за известно време прекъсва. После довършва мандата на друг кмет, който починал. Маринов печели и последните избори и в момента отново е кмет на селото. Зенко е роден в Батак, откъдето са и родителите му. Има 4 сестри. Целият си живот прекарва в селото. Семеен е, с две деца – момиче и момче. Дъщеря му, която завършва Старопрестолната гимназия по икономика във В. Търново, от 8 години живее със семейството си в Берлин. Синът му завършва Земеделския колеж в старата столица, живее в България, но също понякога ходи да работи и в чужбина.
“Старая се да направим така, че селото да си остане живо, младите да не го напускат, за да не опустява. Тук има хубави къщи, но когато не се поддържат и те като човека залиняват и почват да се рушат или биват разграбени”, казва кметът и не спира да се надява някой ден по новия път да пристигне и по-доброто бъдеще на селото и региона.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново