В Балван стартира кампанията „Пази детето на пътя“ и Детската академия за спорт и превенция

Публикувано на пт, 11 юни 2021
139 четения

Кампанията „Пази детето на пътя“ и Детската академия за спорт и превенция стартираха днес в село Балван. Откриването бе на площадките по пътна и пожарна безопасност и оцеляване в природата, а кметът Недьо Георгиев поздрави присъстващите официалните гости и участници в събитието. Инициативата се провежда за поредна година от Община Велико Търново, Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, Сдружението на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001”, ОД на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Кампанията е подкрепена и от Съюза на пивоварите в България и Националния военен университет „Васил Левски“.

Над 40 участници от центровете за работа с деца от Балван, Арбанаси, Беляковец и Самоводене се включиха в събитието и се забавляваха с интересни игри и занимания. Част от тях демонстрираха наученото в предходните години, като проведоха практически занятия по пожаро-приложен спорт и спасяване на пострадал в горяща сграда, действия при наводнения, способи за оцеляване в природата и майсторско управление на велосипед, както и добри познания по пътна безопасност.

„Тази година решихме Лятната полицейска академия да се казва Академия за спорт и превенция. Тук на площадките в Балван до 15 септември ще идват деца от община Велико Търново, за да се учат на пътна безопасност, оцеляване сред природата, пожарна безопасност и други превантивни дейности“, разказа Благовеста Факирова от Сдружение „Св. Иван Рилски“.

На проявата бяха представени и две книги, които са разработени от Управителния съвет на сдружението, съвместно с пожарната и полицейския участък в Балван. Едната книжка е посветена на старите игри от 50-те и 60-те години на миналия век, представени под формата на алманах, в който са събрани над 90 игри. През лятната ваканция тези игри ще бъдат представени на децата. Втората книжка е озаглавена „Превецнии за сигурност и защита“.

Официални гости на събитието бяха зам.-областният управител Станислав Николов, зам.-кметът на Община Велико Търново Снежана Данева-Иванова , зам.-директорът на Областна дирекция на МВР комисар Христо Христов и др.

Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново