В Арбанаси очакват Весела Лечева за Тодоровден

Публикувано на чт, 23 февр. 2023
293 четения

Покана към спортния министър Весела Лечева да бъде официален гост на празника Тодоровден са отправили от Арбанаси, съобщи кметът на курортното селище Тошо Кръстев. Очаква се до края на седмицата Лечева да потвърди дали ангажиментите ѝ ще позволят да уважи един от най-тачените празници в родния си край.
За 32-ри път в Арбанаси ще бъде отпразнуван Тодоровден, който тази година е следващата събота, 4 март. Единственото прекъсване беше по време на пандемията.

В 12:00 ч. на централния площад започва традиционният конкурс за “Най-гиздав кон”, а преди това е и парадът на конете по улиците на Арбанаси. Отново ще участват около 20 коня, яздени от жокеите на ККС “Калоян-92”, съобщи кметът Тошо Кръстев, който е и именик на празника. По време на представянето им ще бъдат огласени и спортните резултати на клуба за изминалата година. Специална комисия ще отличи традиционно най-гиздавия кон и неговите подгласници, отново ще има и традиционната музикална програма от талантите на ДЕС “Румина”.
При подходящи атмосферни условия, след парада и конкурса на площада, празникът ще продължи с демонстрации на Конно-спортната база в Арбанаси. Базата е построена през 1975 г. ККС “Калоян-92” притежава лиценз за дейността си от БФКС и е един от водещите в професионалната езда и отглеждането на коне, той е многократен шампион на страната. “Покритият манеж е почти готов, вече се използва. Остават довършителни работи, но на 90 % е готов”, съобщи Тошо Кръстев.
Покани да уважат празника за поредна година са отправени и към областната управа и кметовете на населените места от Велико Търново и областта. В Арбанаси очакват за поредна година да посрещнат стотици гости за един от най-хубавите български празници.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново