Увеличават болничните легла за психичните заболявания

Публикувано на чт, 26 юни 2014
141 четения

Болничните легла за психично болни в областта се увеличават, сочи анализ на Териториалното статистическо бюро във В. Търново за м.г. През 2012 г. Центърът за психично здраве разполага с 85 легла, а на следващата година – със 130. Увеличение с 9 места има в трите хосписа, които вече разполагат с 63 легла. Съкращения в легловата база има обаче при четирите многопрофилни болници и Дома за деца в Дебелец. Общо в областта има 1587 болнични легла, а най-малката болница е кожният център, който обслужва пациенти само с 10 легла.
981 лекари и зъболекари работят по трудов договор в областта, сочи още анализът на статистическото бюро. От тях 198 са зъболекарите, а има още 1374 медицински специалисти по здравни грижи, от които 981 медицински сестри. В дейността на лечебните и здравните заведения са включени още 1008 души немедицински персонал.
В структурата на лекарите по специалности най-голям е делът на джипитата, които са 146. Следват хирурзите, педиатрите и спешните медици. Проблемът е със зъболекарите, които недостигат и са разпределени предимно в големите градове на областта. На 1250 души население се пада по един зъболекар. Докато при лекарите е по-различно – на 323-ма души има един доктор.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново