Учителката Незабравка Апостолова подреди авторска фотоизложба

Публикувано на вт, 6 окт. 2020
947 четения

Учителката Незабравка Апостолова подреди своята втора авторска фотоизложба в СУ “Емилиян Станев”. Тя е озаглавена “С/Цветове” и представя фотографии на педагожката от последните години, заснети с нейния личен мобилен телефон.
“С моята колежка Ани Павлова подбрахме тези 24 кадъра от първоначалните 60, което не беше лесно. Изложбата е за света и за цвета, който става видим, когато спрем да бързаме. Снимките са много лични, но и такива, в които всеки може да припознае своя свят, стига да отключи душата си. Това се случва само ако малко намалим оборотите и се научим да живеем по-полека, защото скоростта убива детайла, а можеш да се вгледаш в някого или в нещо само ако вървиш бавно и си внимателен. Нека бъдем по-внимателни към хората около нас и към нещата, които ни заобикалят, и да не забравяме, че всичко, което виждаме, е всъщност всичко онова, което носим в себе си”, обърна се към множеството присъстващи авторката на изложбата.
Учителката по рисуване Ани Павлова припомни, че Апостолова е позната на цяла България най-вече като поет. Това личи и от фотографиите ѝ, всяка от които въздейства много лирически. В тях се усеща и забележителното художествено чувство и умение да се намери и улови моментът, което е нещо много ценно.
“С кадрите на Незабравка се пренасяме в различни сезони, в полузабравени, но оживени от човешко присъствие кътчета, фрагменти от природата и други ценни бисерчета, предизвикващи безкрайни асоциации. Заглавието на изложбата “С/Цветове” също е много специфично. Светове и цветове – разлика от една буквичка, която ни говори, че светът на Незабравка винаги е цветен, многопластов, многообразен. От друга страна нейните цветове ни отварят вратите за всевъзможни, богати и разнообразни художествени светове”, каза Павлова.
Директорката на СУ “Ем. Станев” Кина Котларска подчерта, че изложбата неслучайно е насрочена точно за 5 октомври – Международния професионален празник на учителите. В подготовката ѝ са взели участие всички преподаватели по изобразително изкуство, които са обработили снимките, оформили са всяка с паспарту и рамка и са изработили афиша за събитието. В аранжирането на експозицията са помогнали и ученици.
До края на седмицата десетокласниците от училището също ще станат част от изложбата, генерирайки QR-кодове към всяка една фотография, които ще водят към текст или музика, асоцииран от тях към съответната снимка.
Сред гостите на събитието беше и Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община В. Търново, която пожела повече такива изяви в училищата.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново