Учителка разказа повече за професията си на ученици от училището, в което е учила

Публикувано на пт, 27 ян. 2023
585 четения

Емилия Михайлова, учител в ЦДГ “Слънчев дом” във В. Търново, гостува на ученици в СУ “Владимир Комаров” в старата столица, за да разкаже за своята професия. Тя е с висше образование, специалност ,,Предучилищна и начална училищна педагогика”, а преди това е завършила училището в кв. “Чолаковци”, където в момента учи и нейната дъщеря.
Срещата с учениците бе част от работата на училището във връзка с кариерното ориентиране на неговите възпитаници и от цялостната му стратегия за развитие. Тя има за цел да се подпомогнат учениците в техния индивидуален образователен и професионален избор и да се насърчи подготовката им за професионална реализация в съответствие с интересите и способностите им, възможностите на образователната система и потребностите на пазара на труда.
С внимание всички ученици слушаха Михайлова и задаваха въпроси. Интересуваха се какво мотивира учителя да практикува една от най-значимите за обществото професии, какви са трудностите, кои са веселите моменти, къде се подготвят такива специалисти, какви лични качества трябва да има един педагог. Ученичките Адриана и Денислава споделиха, че харесват тази професия и биха я практикували. Обсъдихме каква е социалната ангажираност на хората, които работят с деца, кои други професии са свързани с тази. Запознахме се и с изискванията за новата професия – сътрудник социални дейности, в която ще се подготвят учениците в нашето училище от следващата учебна година, разказа класният ръководител на шестокласниците – Лиляна Далева, допълвайки, че предстоят още срещи с родители и бивши ученици от училището, които ще разкажат за своите професии.
Учителят играе решаваща роля за оформянето на мирогледа и възпитанието на младите хора, защото може да ги вдъхновява, мотивира и насърчава, да оказва положително въздействие върху света около тях. Творческият ум, умението за активно слушане, отличните комуникативни умения, устойчивостта и упоритостта са от съществено значение за успеха на работещия тази професия, която е една от най-благородните, но и най-трудните. Да си учител, е призвание, а не просто работа, подчерта Далева.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново