Учителка и нейна ученичка заедно приемат първия и последния си випуск първокласници

Публикувано на чт, 8 сеп. 2022
14714 четения

Учителките Илина Керина и Стефани Кънева от СУ “Емилиян Станев” във В. Търново от началото на предстоящата учебна година ще работят в екип. Керина е една от любимките на учениците и техните родители и ще поеме последния си випуск първокласници като класен ръководител, а Кънева, която е един от най-младите педагози в училището, за първи път ще е втори учител на клас с първолаци.
“Преди 17 години Стефани седеше на един от чиновете в точно тази класна стая, в която сега заедно с нея ще работим като учители. Тя е моя ученичка и едва ли в града има друг такъв екип, в който учител и ученик се трудят рамо до рамо. Когато директорката на училището Кина Котларска ме попита с кого искам да работя, въобще не се замислих и избрах Стефани, защото притежава всички качества, които биха я направили един прекрасен учител. Тя е слънчева, лъчезарна, харизматична, иска да се учи и да се развива в професията”, разказва Керина, добавяйки, че в началото младата ѝ колежка трудно свикнала, че вече не е нейна ученичка, а равнопоставен партньор, но после всичко дошло на мястото си. “С младостта си тя ще дава енергията на екипа ни, а с опита си аз ще давам съвети, където мога, защото в новите технологии тя е много по-добра от мен”, казва Керина и допълва, че намерението им е заедно да поставят едни блестящи начало и край на кариерите си.
Стефани също споделя, че винаги е имала желание да работи в екип точно с Керина. Когато решава да продължи образованието си в областта на началната педагогика, тя ѝ изпраща съобщение, в което пише, че иска, ако се върне да работи като педагог, да изживее още четири години заедно със своята любима учителка. Бившата възпитаничка на Керина се надява да научи колкото може повече от нея и да се превърне в също толкова добър учител. Стефани прекрачва прага на СУ “Емилиян Станев” още в предучилищна възраст, където завършва основното и средното си образование. Впоследствие учи “Предучилищна педагогика и логопедия” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Тогава това е сравнително нова специалност и затова избира точно нея. Кънева започва професионалния си път като педагог в трудните времена на пандемия, но това не ѝ повлиява негативно и тя с желание се отдава на работата си с децата.
Двете преподавателки с трепет и вълнение очакват новия си випуск, сигурни са в своя успех като екип. Едната с младостта и желанието си да даде най-доброто от себе си, а другата – с 30-годишния си опит и неостаряващия си дух. Новият им клас ще е от 23 деца, с почти равен брой момичета и момчета. Учителките и бъдещите първолаци все още не са се виждали, но първата родителска среща е преминала повече от успешно. На нея звучала музика, която е неизменен спътник и в часовете и междучасията на класовете на Керина. За децата са разрешени и плюшените играчки, които да си гушкат, ако имат нужда да се чувстват по-спокойни. Все пак тази стая се превръща в техен втори дом, в който те прекарват по около 10 часа на ден и трябва да се чувстват добре, смята дългогодишната учителка. Неслучайно на бюрото ѝ седят и двете кукли Знайко и Незнайко, които са чести нейни помощници в учебния процес и любимци на малките ученици.
За да е още по приятно за децата и учителите, от 10 години насам художникът Христо Керин, рисува във всяко помещение, в което учат класовете на съпругата му Илина. В първата класна стая оживява Карлсон със своето мото “Спокойствие и само спокойствие”, в следващите се появяват и други приказни герои като например Ян Бибиян и Патиланците, една от тях се превръща в Килийно училище, а друга е свързана с философията на Дънов. Сега Керин отново е дал всичко от себе си, за да създаде допълнителен уют в класната стая. Този път на стената оживява забавният герой Тошко Африкански, возещ се върху емблематичния за рок енд рол епохата хипарски бус.
“Официалното откриване на стенописа ще е на 13 април, когато е денят на любимия ни рок енд рол. На празника ще присъстват авторът на картината и нашият голям приятел Васко Кръпката, който вече видя творбата и почти се разплака от умиление. Той сподели, че му се иска отново да е ученик и че никога не си е мислил, че някой ден рок енд рола ще звучи свободно зад стените на българско училище”, разказа Керина. Стенописът е подарък и за него, защото през годините от 2017-а насам той винаги се отзовава на щурите ѝ идеи и все още пази детето в себе си. При гостуването си през април музикантът ще разкаже на първокласниците повече за българските рок и блус и разбира се, ще им посвири и попее, разкрива учителката.
В началото на новата учебна година Керина се завръща от едногодишен болничен, по време на който води сериозна битка за живота и здравето си, която успява да спечели. Тя е благодарна на всички свои колеги, които през целия този период не я оставят дори за миг да си помисли, че е забравена. Затрогващ е жестът и на настоящия 6 “а” клас, които написват за нея специална песен, чиито куплети са пълни с невероятно съдържание и много сантименти, свързани със съвместните преживявания на учениците с бившата им класна. Всичко това е доказателство, че да си учител не е само да преподаваш, а да раздаваш цялото си сърце на своите ученици и колеги.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново