Учители по китайски език от страната бяха на обучение в старата столица

Публикувано на пн, 2 Дек. 2019
237 четения

26 учители по китайски език от страната бяха на обучение във В. Търново. То се проведе в рамките на три дена в Институт “Конфуций” при ВТУ “Св. св. Кирил и Методи”, информира директорът доц. д-р Искра Мандова.
Второто издание на обучението включваше лекции по методика на водещи специалисти от Китай и България. Азиатците имаха възможността да изучават български език под ръководството на доц. д-р Полина Цончева, ръководител на катедрата по класически езици и култури във ВТУ. С огромно удоволствие те се запознаха и с традициите на българските народни танци и нашата традиционна кухня.
Семинарът беше открит от декана на Филологическия факултет проф. Ценка Иванова, която приветства с добре дошли във В. Търново всички участници и им пожела успех в бъдещата работа. На откриването присъстваха още проф. Пламен Легкоступ, главен съветник на централата на “Ханбан институт “Конфуций” и главен съветник на Международния център за обучение и квалификация на преподаватели по китайски език в Китай, и доц. д-р Светослав Косев, декан на Факултета по изобразително изкуство. Гост-лектор в семинара бе проф. Йан Джъ от Китайския университет по геонауки в град Ухан, с който Институт “Конфуций” си партнира още от своето създаване. Той е зам.-декан на Факултета по изкуствата и представи няколко лекции за китайската писменост, калиграфските шрифтове и ролята на печатарските техники. Учителят с най-дълъг стаж в преподаването на китайски език в българските средни училища Яна Шишкова запозна китайските преподаватели най-вече с особеностите на образователна система и училищния живот в нашата страна. Лекция за мисията на китайските учители – доброволци в България, изнесе директорът на Институт “Конфуций” от китайска страна проф. Дун Юен Син. В обучението присъстваха и представители на софийския Институт “Конфуций”.
Обучението в старата столица бе организирано от Центъра за обучение и квалификация за преподаватели към ВТУ. Петимата български и 21 китайски учители доброволци преподават в част от 50-те образователни институции в 17 града в България, с които си сътрудничи Институтът.
Николай ВЕНКОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново