Учители от СУ “Емилиян Станев” гостуваха на частно училище в Индия

Публикувано на ср, 3 Авг. 2016
1875 четения

Учители от търновското СУ “Емилиян Станев” са били единствените българи на международна конференция в индийския град Джайпур и са се запознали отблизо с образователната система в Страната на чудесата. Директорът Кина Котларска и преподавателите Антоанета Палангурска, Галя Везирова и Таня Цонева са участвали в годишна среща на педагозите заедно с екипи от училища в Шотландия, Германия и Франция. Частното училище “Свети Едмънд” е било техен домакин, а във форума са се представили още девет индийски училища.
Възможностите за обучение, обмен и сътрудничество с “Емилиян Станев” е представил по време на срещата българският екип. Най-хубавото е, че ние се оказахме желани партньори и получихме няколко предложения от местни учебни заведения за бъдещи договорни отношения, сподели Кина Котларска. Една от поканите е от дворцовото училище в Джайпур. То се помещава в палата на бившия махараджа в центъра на града и принадлежи на владетелското семейство.
“Конференцията се организира от Съюза за културно и професионално усъвършенстване. Това е НПО, в която членуват училища от цяла Европа. Основна цел на сдружението е да развива професионалните компетентности на учителите, като ги стимулира да работят по международен обмен на ученици и подобряване на техните езикови умения. Съюзът има 30-годишна история, а седалището му е в Париж. Частното училище, на което гостувахме, е първият извъневропейски член на асоциацията. Те организират конференцията с идеята да помогнат на други индийски училища да си намерят партньори на Стария континент”, обясни шефката на най-голямото учебно заведение в област Велико Търново.
Нито едно училище в България не членува в престижното НПО-то. Единствено “Емилиян Станев” е получил покана да се присъедини към Съюза, а това е факт благодарение на прекрасните отношения с партньорите по проекта “Арт нуво – Арт ренуво” от Шотландия, Германия и Франция.
По структура “Свети Едмънд” много прилича на нашето училище, където също се обучават около 1200 деца на възраст от 3 до 19 години, разказаха учителите. Училището е семеен бизнес, а в неговия ръководен екип участва цялата фамилия. Децата там учат до обяд, като през цялото време нямат право да напускат двора на училището и това се спазва. Мобилните телефони са забранени в сградата, а когато се прави тест, всички ученици изнасят раниците си в коридорите.
95 % от средните училища в Индия са частни, като те не получават никакво финансиране от държавата. Въпреки това те подкрепят финансово държавните училища. Там ходят само децата от най-бедните семейства, а обучението там се води на роден език, докато в частните училища е на английски. Държавата покрива разходите за безплатни учебници и учебни помагала за учениците, както и за едно хранене на ден. Чрез спонсори директорите подсигуряват допълнително сладкиши и други лакомства за бедстващите деца.
В Индия учителската професия, оказва се, е на почит. Заплатите на педагозите в държавните училища възлизат на около 300 евро месечно, при 150 евро средна заплата за страната. Там всеки студент, който завършва педагогическа специалност, задължително трябва да работи поне три години в селско училище. Едва след това може да постъпи в учебно заведение в града. Така дори в най-малките селища с по десет къщи има работещо училище.
Образованието в Индия е задължително за децата до 16 г., но правителството не успява да се справи с обхвата им, сподели наблюденията си Кина Котларска. Бедните предпочитат децата им да работят, за да изкарват прехраната на семейството. Тези от тях, които все пак държат на образованието, ги записват в държавните училища, където образованието е безплатно, но пък условията са ужасни.
“Направо ти се къса сърцето от мъка, като видиш къде са принудени да учат тези деца. Класните стаи са малки кутийки и без прозорци, подобно на мазе. Училището няма двор, нито пък спортна площадка. Директорският кабинет прилича на килер. Виждаш надпис “Кабинет по информатика”, а като влезеш вътре, виждаш само три голи маси. В същото време тези бедни деца са изключително амбицирани да променят живота си чрез знанието”, споделя Антоанета Палангурска. Шокирани от мизерните условия в едно от държавните училища в Джайпур, участниците в конференцията връчили на директора парично дарение. Той ги уверил, че с техните средства в училищната сграда ще бъде прокарано електричество.
Иначе училищата в Индия са три вида – мъжки, женски и смесени, като там момичетата са не повече от 1/3 от общия брой на учениците. Униформите са задължителни за всички – от най-малките до най-големите, а учебните занятия се провеждат на отворени врати.
Златина ДИМИТРОВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново