Учители от СОУ “Вела Благоева” участваха в обучение в Англия

Публикувано на вт, 16 юни 2015
587 четения

Двама преподаватели от СОУ “Вела Благоева” във Велико Търново участваха в едноседмично обучение във Великобритания. Учителите по биология и химия Кристина Ганева и Розалия Димкова са били избрани да участват в курса “Как да направим науката по-привлекателна?” и са обменили опит със свои колеги в две училища в Челтнъм. Визитата им е част от проекта “Разширяване на европейското измерение на образователния процес в СОУ “Вела Благоева” чрез професионално развитие на учителите” по програма “Еразъм +”.
Търновските педагози са видели как протича учебният процес в два различни вида училища – академия и държавно школо. И двете са безплатни за учениците, но имат различна организация и финансиране. Бюджетът на училището – академия се формира с помощ от частни дарители и компании, а в държавното училище учат 1170 ученици на възраст от 11 до 18 години. Интересното е, че публичните училища в Англия, въпреки името си, са най-скъпи и изцяло финансирани от родителите, но за сметка на това са и независими, сподели Розалия Димкова.
Тя и нейната колежка са посетили учебните заведения в периода на националните изпити за завършващите ученици. За да влязат в класните стаи, те трябвало да се съобразяват с училищните правилата. Те задължават учениците да влизат в училище само с униформи, а учителите не могат да се появят в клас с дънки или друго спортно облекло. “Това, което ме впечатли най-много, са ясните цели и крайни очаквания от изпитите, а те са доста различни от посоката, която следваме в българското училище. Инспектирането регулярно проверява и измерва успеха на училището по това дали доставя петте резултата, които са важни за всяко дете – да изпитва удоволствие от ученето, да се развива и постига успех, да се чувства безопасно и да води здравословен начин на живот, да развива умения как да допринася за своето благосъстояние и за това на обществото, училищната и местната общност. Проверката следи как училището управлява поведението на учениците и тяхното духовно, морално, културно и социално развитие. Докладите на инспектиращия орган са налични в Интернет заедно с резултатите от изпитите на последния клас”, разказа търновският учител. Изпитите за останалите етапи се провеждат от учителите и не са на национално ниво.
На Острова организацията на учебния процес е такава, че учениците никога не остават само в класните стаи или по коридорите. Часовете са с продължителност два астрономически часа или по 50 минути, а междучасия няма. В средата на учебния ден има време за обяд, но като цяло учениците нямат възможност да си купуват храна на място или да излизат от училището преди 15,15 часа следобед. “Въпреки голямата продължителност, учебните часове минават неусетно, защото са наситени с разнообразни дейности за учениците, а резултатите са видими в края на всеки час. Останах изненадана, че имат специални уроци за стиловете учене, за това как работи паметта и как най-лесно и според стила си на учене да запомнят факти. Във всеки кабинет има постери с техники за учене и за различните нива на умения”, посочи г-жа Димкова.
В Англия има Национална стратегия за преподаване и всички учители използват един и същ начин на организация на образователния процес. Друго предимство са добре оборудваните лаборатории и лаборанти, което помага на учителите да се фокусират само върху преподаването и подготовката на уроците.
Обучението на двете учителки от СОУ “Вела Благоева” е част от Европейския план за развитие на търновското училище. По него вече са се квалифицирали четирима педагози и педагогическият съветник. В образователни програми предстои да участват още двама начални учители и директора на училището.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново