Учители от седем държави дискутират равенството между половете в СОУ “Ем. Станев”

Публикувано на ср, 6 Апр. 2016
337 четения

25 учители и 19 ученици от шест държави посрещнаха вчера в СОУ “Емилиян Станев” във В. Търново. Гостите са от Испания, Италия, Португалия, Полша, Гърция, Турция, Румъния и Финландия и до края на седмицата ще дискутират с българските си колеги различни аспекти на равенството между половете. Работната среща се организира в рамките на проекта “Тя/той равнопоставени в Европа”. За него най-голямото училище в областта спечели финансиране от над 12 000 евро по програма “Еразъм +”.
Програмата започна с обучение на учителските екипи. За жените с мъжки професии пред гостите говори доц д-р Невена Атанасова от НВУ “Васил Левски”, която е представител за България в комитет за равенство на жените в НАТО. След това в исторически план ролята на жената в системата на семейните взаимоотношения през Средновековието представи доц. д-р Надя Христова от ВТУ.
В проекта участват ученици от 1 до 4 клас и техните учители. Те заедно са изследвали как присъстват понятията равнопоставеност и равенство между половете в българското училище. Същото са правили и техните колеги от партньорските училища. Днес педагозите ще представят своите анализи за учебната документация и ще обобщят проведеното проучване кой върши домакинската работа в семействата на техните ученици.
“Като историк, отдавна се занимавам с темата за половете, мога отсега да кажа, че в учебната документация този въпрос изобщо не присъства. Затова накрая нашият екип се опита да състави своя програма за допълващи дейности, за да запълним липсите”, обяснява директорът на училището Кина Котларска. И допълва, че идеята на проекта е да подкрепи пола в неравностойно положение, а в родното училище това се оказват момчетата. “Ако погледнете статистиките, момчетата са тези, които имат по-ниски резултати на външното оценяване. Две трети от наказаните ученици също са момчета. Те завършват с по-ниски дипломи, с по-ниски оценки влизат в университета. Това е така, защото възпитанието в нашето училище е традиционно – то набляга на изпълнението, а не на творчеството и в този случай момичетата са по-подготвени заради домашното възпитание”, допълва г-жа Котларска.
Домакините са организирали културно рали във Велико Търново за чужденците. Учители и ученици заедно ще търсят мъжките и женските пространства в града.В петък гостите ще разгледат Констанцалиевата къща и храма “Рождество Христово” в Арбанаси. Докато учителите се обучават, техните възпитаници ще изучават български народни песни и танци.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново