Учители от Индия изнасяха уроци в СУ “Ем. Станев”

Публикувано на вт, 15 окт. 2019
546 четения

Учители от училище в индийския град Джайпур гостуваха на СУ “Ем. Станев” във В. Търново. Гостите бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол, след което имаха възможност да наблюдават уроци по химия и физика в 7 и 8 клас при колегите им Милена Йорданова и Веселка Недкова. Обменът на добри практики продължи с провеждане на уроци от страна на индийските учители на английски език. В 9 клас учениците работиха заедно с доктор Рагешвари Паниа, която е учител по биология и химия. Пред учениците от 10 и 11 клас излезе учителят по социални науки Приа Панджвани, която ги запозна с особеностите на индийската икономика. Преподавателят по екология Пунийт Сони влезе в часовете на 8 и 9 клас.
“За нас това беше страхотно преживяване. Работехме с учениците заедно в екип и това ни достави голямо удоволствие, тъй като бяха много активни”, споделиха индийските преподаватели. Тримата педагози споделиха, че в много отношения начинът на преподаване в България и Индия си приличат. “Това, което е различно при нас, е, че учениците носят униформи и използването на мобилни телфони е абсолютно забранено”, сподели Пунит Сони. Класовете в Индия са много по-големи и в тях учат над 40 деца, но това не пречи на провеждането на часовете, тъй като всички са много дисциплинирани. Учебната година там започва през април, а най-дългата ваканция е 45 дни. Учителската професия е на почит в Индия, като преподавателите са много добре платени. Там почти всички училища са частни, а държавните са много малки и в тях се обучават само най-бедните деца.
Гостите се включиха в уъркшоп по керамика с ръководител Симона Тодорова и изработиха заедно сувенири. Учениците също бяха подготвили подаръци за индийските учители. Сред изненадите беше и дегустация на традиционни български храни – питка, мусака, шопска салата, печена тиква, приготвени от учителя Павлина Ангелова. Вълнуващ момент за гостите от Индия беше и изпълнението на песента “Я кажи ми, облаче ле бяло” от талантливата осмокласничка Кристиана Кирилова.
“Това, което много ни впечатли, е изключителното гостоприемство на българите, които ни накараха да се почувстваме като у дома”, споделиха трите дами. Те допълниха, че за първи път посещават България и Европа и не скриха впечатленията си от Стария континент.
Сътрудничеството между търновското СУ и “Св. Едмънд” в Джайпур е от няколко години. През 2016 г. четирима педагози – директорът Кина Котларска заедно с Антоанета Палангурска, Таня Цонева и Галя Везирова, гостуваха в частно училище и се запознаха с техните образователни практики. М.г. партньорите върнаха визитата.” Обменът на добри практики между двете училища ще продължи през януари 2020 г., когато трима учители от В. Търново отново ще заминат за Джайпур, където ще наблюдават и изнасят уроци на английски и френски език.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново