Учител научи иранчанка да пее като българка “Слънчице мило, мамино”

Публикувано на чт, 14 май 2020
2541 четения

Учителят по музика в горнооряховското училище “Георги Измирлиев” научи иранчанката Фарзане Тайеби да пее българската народна песен “Слънчице, мило, мамино”.
Аспарух, който е музикант във ФА “Сидер войвода” и ръководител на няколко самодейни формации, и Фарзане се запознали през август 2018 година, когато и двамата участвали на Световния шампионат по фолклор “Worl folk”, който всяко лято се провежда на българското Черноморие.
“Формацията от Иран ме впечатли много с изявата си на сцената. За моя радост се оказа, че нощуваме в един хотел и успяхме да разменим контакти с участниците в нея. С Фарзане започнахме да поддържаме връзка в интернет”, споделя Аспарух. Оказало се, че тя е родом от двумилионния град Исфахан, който за известно време е бил столица на Персийската империя и развива богата концертна дейност в своята страна. Изявява се като певица, учител, свири на пиано и даф.
Идеята иранчанката да се научи да пее българска народна песен се появила спонтанно и била реализирана само за 2-3 дни. “Коронавирусът ни затвори в домовете, но и ние като много други музиканти по целия свят искахме да покажем, че изкуството не е замряло и обменът, и контактите помежду са живи”, разказва учителят.
Той подбрал няколко известни народни песни от различните етнографски области у нас и ги предложил на колежката си от Иран. На нея ѝ било трудно да избере една сред тях и оставила тази задача на Аспарух, който се спрял на “Слънчице мило, мамино”. “Преведох ѝ текста, изпратих ѝ го на латиница, за да знае как се произнасят думите. Оказа се, че и те като нас имат много неравноделни размери, което допълнително я улесни. Записах музиката, а тя на следващия ден вече беше сглобила видеото със своето изпълнение”, пояснява Костов. Той ѝ обещал да ѝ върне жеста и да се научи да свири някоя иранска мелодия.

 

Освен за музика, двамата си говорят и за епидемията, предизвикана от коронавируса, който засегна сериозно и Иран. Фарзане разказвала на Аспарух, че в нейната родина той е предизвикал смъртта и на много млади иранчани, а не само на възрастни хора, които имат придружаващи заболявания.

Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново