Училище “Емилиян Станев” получава 30 000 лв. от “Америка за България”

Публикувано на вт, 8 Дек. 2020
1982 четения

Кина Котларска

СУ “Емилиян Станев” получава финансиране от 28 950 лв. за проекта си “Педагогически аспекти на наследството в дигитална среда”. Той е сред одобрените от Фондация “Америка за България” 62 проекта за близо 2 млн. лв., стана ясно след обявяване на резултатите от кандидатстването.
Проектът на най-голямото училище в старата столица трябва да се осъществи в рамките на следващата календарна година. Той е насочен към един своеобразен педагогически експеримент, свързан с разработката на методология за онлайн преподаване на наследството.
Настоящият проект ще се осъществи съвместно с ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и Регионалния исторически музей. Идеята е да бъдат създадени 3D ресурси на знакови музейни експонати и виртуална разходка в музей “Сарафкина къща”. Тези ресурси ще бъдат качени на интернет страницата на РИМ – В. Търново, която ще бъде обновена. Въз основа на тях ще се изготвят работни листи с информация за интерактивни онлайн дейности с музея. Това ще даде възможност експонатите да бъдат разглеждани дистанционно, разказа Кина Котларска, директор на СУ “Ем. Станев”. Освен с дизайна на този педагогически експеримент Великотърновският университет ще подпомогне проекта и с обучителен семинар за участващите учители от СУ “Емилиян Станев”. Предстои създаване и на банка от различни интердисциплинарни видеоуроци, свързани с използването на дигиталните музейни ресурси. Тя ще се използва от ВТУ за обучение на бъдещи педагози. Във връзка с проекта се предвижда провеждане на Седмица на наследството в дигитална среда във връзка с патронния празник на училището, както и участие в международния симпозиум на ВТУ през ноември 2021 г., където водеща тема да бъде наследството в дигиталния свят.
“От една страна тук става въпрос за наследството като пресечна точка на интересите на различни науки и предмети, които се преподават в училище. От друга страна В. Търново има невероятно наследство като дадености и е изключително подходящо за това, което искаме да направим. От трета страна наследството е една от ключовите теми, по които работи нашето училище през последните няколко години”, каза Котларска. Училището вече има няколко успешно реализирани дейности, свързани с педагогика на наследството, одобрени проекти по “Еразъм+” и програмата за участие на ЮНЕСКО, чиито асоцииран член е великотърновското школо, припомни директорката.
Тази година финансирането от Фондация “Америка за България” е двойно повече от предвиденото, поради постъпилите голям брой отлични проекти в конкурсите по програма “Следващите 10”. Тя подкрепя значими български идеи за предстоящите 10 години. Конкурсите по темите “Добро управление на местно ниво”, “Наука с бъдеще”, “Онлайн учене” и “Туризъм по Дунав” бяха обявени в края на септември, като по тях са кандидатствали 310 нестопански организации, бизнес сдружения и фирми, медии и училища от цялата страна. Предвижда се през следващата година да бъдат обявени и нови конкурси.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново