Училище от областта подобрява устойчиво дейността си с програмата “Училища за пример”

Публикувано на пн, 23 окт. 2023
122 четения

ОУ “Христо Ботев” в Ресен вече е част от четвъртия випуск на програма “Училища за пример” на фондация “Заедно в час” и през следващите две години ще подобрява устойчиво управленските и преподавателските си практики с фокус върху учениците. То ще премине през съвременни обучения, индивидуална подкрепа, прилагане на наученото в практиката и споделяне и учене в общност, като всички тези елементи се надграждат, допълват и развиват непрекъснато и през опита на всеки нов випуск училища.
До 5 декември общинските и държавни учебни заведения от област Велико Търново също могат да станат част от следващия випуск на програма “Училища за пример”. До тази дата директорите им трябва да попълнят формуляр на сайта на фондация “Заедно в час” https://zaednovchas.bg/model-schools/, където да споделят повече за своята мотивация да станат част от програмата, която безплатно обучава училищните екипи. След това следват процес на подбор и събеседване с представители на училищата преди финалния избор на участниците в програмата, поясняват от Фондацията. От всички получени кандидатури ще бъдат избрани 40 учебни заведения от цялата страна, които ще се включат през учебната 2024/2025 г. Всички обучения са регистрирани в Министерство на образованието и учителите получават съответния брой кредити, допълват те.
“Едно от най-често изтъкваните предимства на програмата от страна на участниците е, че “Училища за пример” оптимизира и подобрява много от вътрешните процеси в училище, помага да са по-свързани и логични, а оттук и провокира учителите и директорите да бъдат по-креативни и уверени при вземането на решения, защото имат набор от инструменти и яснота какво искат да постигнат. Вярваме, че тези умения са изключително ценни за училищата в страната в момента и ще им позволят да вървят в крак със съвремието”, споделя Ивелина Пашова, ръководител “Обучения на училищни екипи” в “Заедно в час”.
В програмата “Училища за пример” могат да кандидатстват всички общински и държавни училища в страната, без значение от населеното място, броя учители и профила на училището и предизвикателствата, с които се сблъскват. Ключово условие за участие е училищните екипи да са мотивирани и да търсят училищна промяна, която поставя учениците в центъра на обучителния процес.
Програмата прие първия си випуск учители през 2020 г., а към момента близо 50 училища (първите два випуска) успешно завършиха двугодишния курс. През учебната 2023/2024 г. “Училища за пример” работи с 46 учебни заведения и близо 400 учители и директори от цялата страна. Сред участниците в програмата има и училища от област Велико Търново в различни випуски. Това са НУ “Цани Гинчев” в Лясковец, СУ “Емилиян Станев” във В. Търново и СПГ “Алеко Константинов” в Свищов.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново