Училищата се готвят за удължаване на срока за дистанционно обучение

Публикувано на ср, 25 Мар. 2020
766 четения

Училищата се готвят за удължаване на срока за дистанционно обучение до 13 април. Това става ясно от писмо на образователния министър Красимир Вълчев до директорите. Заповедта обаче трябва да дойде първо от Министерството на здравеопазването.

„Към днешна дата, това което можем да кажем с висока степен на вероятност е, че преустановяването на присъствената форма на обучение в училищата ще продължи поне до 13 април 2020 г. Това ни изправя пред задачата да направим електронната форма на обучение още по-пълноценна“, пише в писмото си министърът.

Във връзка с предполагаемото продължаване на дистанционното обучение са изпратени и препоръки за нова организация на работата до директорите на училищата и класните ръководители. В предложенията се акцентира върху дневната натовареност на учениците. При тези до 7 клас тя трябва да е до 6 астрономически часа, а на тези от 8 до 12 клас да не превишава 7 часа. Част от това време не трябва да е в електронна среда. Препоръката на министър Вълчев е приоритетно да се набляга на уроците по Български език и литература, Математика и Природни науки. Часовете по изкуства и технологии се препоръчва да стават чрез поставяне на индивидуални или екипни задачи за изготвяне на проекти и презентации. Предложенията за поддържане на физическа активност са да се изпълняват леки упражнения в домашни условия. Препоръчва се учителите да не залагат само на нови знания, а и на уроци за упражнения и затвърждаване на материала. Те трябва да си водят бележки за работата и напредъка на учениците, като при нужда да предоставят на родителите и обратна връзка. Друга важна насока от министъра е подготовката за матурата на зрелостниците да включва взетия материал до края на първия срок.

„За учениците, които не са обхванати в обучение от разстояние, ще пренастроим проекта “Подкрепа за успех” с цел включването им в допълнителни присъствени занимания след възстановяване на учебния процес в училищата“, допълва в писмото си министъра.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново