Училищата могат да подават заявки за учители от “Заедно в час”

Публикувано на чт, 28 май 2020
103 четения

До 8 юни училищата от В. Търново и областта все още могат да подават заявки за учители от програмата “Нов път в преподаването” на фондация “Заедно в час”. Всички директори, които искат да включат в екипите си нови учители, трябва да подадат своите свободни позиции през формуляр на сайта на организацията. Крайният срок е съобразен с повишеното търсене на нови преподаватели и освобождаването на позиции в училищата в края на учебната година, съобщават от фондацията.
В област В. Търново “Заедно в час” търси партньорство с училища, които се нуждаят от учители по английски език и математика, както и преподаватели в начален етап. В заявките си директорите могат да попълнят както позиции, за които са сигурни, че ще имат нужда от учители, така и позиции, за които ще имат яснота и ще бъдат потвърдени на по-късен етап, споделя Деница Петришка, старши специалист “Институционални партньорства” в “Заедно в час”.
Освен методиката на преподаване на предметите в начален етап, участниците в програмата, които се квалифицират за начални учители, ще преминат и през специална подкрепа за прилагането на социално-емоционално учене (СЕУ) в класната стая. Учебният план се базира на рамката на Световната банка за развитие на социално-емоционални умения при деца и тийнейджъри. Развитието на тези умения ще помогне на учениците да разбират и контролират по-добре емоциите, мислите, поведенията и импулсите си. Те ще се учат как да създават позитивни взаимоотношения, да вземат отговорни решения и да преследват значими за тях цели, поясняват от “Заедно в час”.
Фондацията работи с общински и държавни училища, в които учениците срещат затруднения с усвояването на учебния материал, показват незадоволителни резултати на външните оценявания, имат ниска мотивация за учене и са в риск от отпадане от образователната система. В същото време това са училища, в които ръководството посреща тези предизвикателства с готовност и въпреки трудностите търси нови пътища към успеха на своите ученици. Организацията търси училища партньори, които работят за положителна промяна в българското образование и са готови да подкрепят млади и мотивирани колеги и да прилагат иновативни практики.
Учителите в програмата са избрани с взискателен подбор между хиляди кандидати като гаранция, че притежават нужните умения и нагласи за упорита и ефективна работа в училище. Тази година повече от 2800 души са кандидатствали за програмата. Новите участници вече са започнали предварителното си обучение, а през юли и август ще преминат цялостна интензивна лятна обучителна програма, която включва както теоретична подготовка, така и практическа – с преподаване на ученици в реална учебна среда. В рамките на програмата “Заедно в час” предоставя на учителите и менторска подкрепа от хора с опит в преподаването, достъп до надграждащи обучения според нуждите им в класната стая и допълнителни възможности за професионално развитие. Всички обучения са съобразени с държавните образователни изисквания. Участниците в програмата, които нямат педагогическа правоспособност, придобиват такава в университет партньор на “Заедно в час” в рамките на двугодишната програма.
“Заедно в час” вече 10 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Организацията търси, обучава и развива способни и мотивирани професионалисти от различни сфери, които да работят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България. “Заедно в час” е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и е част от международната мрежа Teach for All на организации, които работят срещу неравенството в образованието в повече от 50 държави по целия свят.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново