Училищата и детските градини са готови за учебната година

Публикувано на пт, 10 сеп. 2021
287 четения

Училищата и детските градини в област В. Търново са готови да започнат новата учебна година. Това съобщи Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието. Откриването на учебната година ще е присъствено при спазване на всички противоепидемични мерки. Проучват се нагласите на директорите на училищата, като в по-големите от тях се подготвят за тържествен прием само на новоприетите ученици в първи и осми клас, с по-малко струпване на хора в дворовете на учебните заведения.
На среща в Областна администрация относно готовността на учебните заведения стана ясно, че всички ще имат медицинско обслужване, дори и по график за тези, които в момента нямат назначени медицински лица на постоянен щат, за да бъде организиран сутрешният филтър при влизане в училищата и детските градини. По отношение на организацията на учебния процес са осигурени дезинфектанти и маски. Навсякъде има осигурена топла вода и еднократни кърпи за санитарните помещения. На пълен щат са назначени 36 медицински специалисти, а 23 – на непълен щат, уточни Личева.
Чрез директорите на училищата е направено проучване и са взети решения на педагогическите съвети, като има заявено желание за провеждане на тестове на 973 служители, от които 770 педагогически специалисти. За общините В. Търново, Г. Оряховица и Свищов, предвид по-големия брой желаещи, тестовете ще се проведат в рамките на три дни – 10, 13 и 14 септември. В другите общини тестването ще се проведе на 13 и 14 септември.
“Ние от РУО заедно с РЗИ постоянно следим нивата на заболеваемост от коронавирус, разписани в различни цветови зони. В момента област В. Търново е в червената, която дава възможност за обучение по график или ако има карантинирани учители и ученици, да се организира индивидуално обучение, но цялата процедура зависи от конкретните решения на областно и общинско ниво. Ако се премине в тъмночервената зона, правилата също са ясни. Тогава със заповед на министрите на здравеопазването и на образованието всички институции преминават към учебен процес в електронна среда. Имаме готовност за това, но се надяваме заболеваемостта да се задържи така, както е в момента или да спадне, за да можем да работим присъствено, особено с всички деца в детските градини и в начален етап”, заяви Розалия Личева.
През летния сезон в редица общински училища са извършени ремонтни дейнсоти, като към 14 септември трябва ще приключат и в още две от тях, където все още не са довършени. Има 5 държавни училища – професионални гимназии, чиито ремонти са по Оперативна програма “Региони в растеж”. За две от тях се налага изнасяне на учебния процес в друга сграда. Учениците от ПГТ “Д-р Васил Берон”, предвид създадената нова строителна площадка за изграждане на асансьор, до края на месец ноември ще трябва да продължат обучението си в СУ “Владимир Комаров” в кв. “Чолаковци”. Поради смяна на инсталациите в сградата на ПГСАГ “Ангел Попов” се налага част от учениците да се обучават в Гимназията по моден дизайн, а друга част – във втора смяна на ПЕГ “Д-р Асен Златаров”.
Заради ремонта на моста край с. Каранци, който налага алтернативен маршрут за извозване на учениците до СУ “Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш, от РУО – В. Търново, са направили допитване до родителите кои от тях желаят децата им да се обучават присъствено, пътувайки над 50 км, и кои от тях ще подадат заявления за синхронно обучение от вкъщи в електронна среда.
Към момента има свободни 31 работни места за учители. За половината от тях срокът за събиране на заявления от кандидатите вече е изтекъл и със сигурност до началото на учебната година ще има назначени учители, уточни Личева. Най-много от тези обяви са за учител по професионална подготовка в различните професионални направления. Все още се търсят учители за целодневна организация в начален и прогимназиален етап – по 2 места, учител по “Български език” и “Руски език” – по 1, по “Английски език” – 3, по “Математика” – 1, и за учител в детска градина – 2 места.
От общо 83 училища в областта миналата година в 61 е използван само електронен дневник. 20 училища ползват както хартиен, така и електронен дневник, а две – само хартиен. От Регионалната здравна инспекция са извършили проверки за санитарните условия в училищата. Заедно с Държавна автомобилна инспекция от Регионалното управление на образованието е създадена организация по график за извършване на технически прегледи на училищните автобуси, с които ще се извозват децата и учениците до други населени места. Учебната документация и учебните материали навсякъде са осигурени и доставени. За предстоящия зимен сезон навсякъде е осигурено гориво за отопление. Само при една от детските градини предстои да бъде доставено до края на месец септември.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново