Учениците са най-активните читатели в библиотеката в Лясковец

Публикувано на вт, 16 май 2023
175 четения

Учениците от СУ “Максим Райкович” в Лясковец заеха челните места в книжното предизвикателство “Най-активен читател”, което организира библиотеката към местното читалище “Напредък”. То стартира точно в Деня на народните будители през 2022 г. и целеше привличане на нови читатели и насърчаване на четенето. Всеки участник в кампанията трябваше да си вземе книга от библиотеката и след като я прочете, да я маркира в своята персонална Пънч-карта. За 6-те месеца, в които течеше инициативата, се включиха 29 читатели, предимно на възраст от 9 до 12 години, които прочетоха общо 361 книги, поясниха от НЧ “Напредък” и обявиха победителите.
Първо място с 32 прочетени книги зае третокласничката Олга Дермишкова, следвана от четвъртокласничката Мария Пангелова, която прочете 30 книги, а на трета позициа се нареди Сияна Балакева от 3 клас с 29 прочетени книги. В класирането следват: Нехир Исмаилова с 25 книги, Кристина Георгиева с 24 книги и Катрина Чамуркова с 23 книги. Поощрителни награди получават още четирима участника с по 15 прочетени книги – Кристина Димитрова, Мартин Буруджиев, Мартина Кряжева и Христомира Кралева. За всички останали са предвидени грамоти за участие, посочиха от библиотеката на читалището, като отправиха специални благодарности към учителката Миленка Николова, която също участва в инициативата и показа, че личният пример е най-добрият учител. Организаторите на кампанията добавиха, че съвсем скоро ще обявят и следващото книжно предизвикателство.
В читалище “Напредък” беше проведена и традиционната инициатива “Библиотекар за един ден”. Ученици от 3 “б” клас на СУ “Максим Райкович” с класен ръководител Светла Бонева гостуваха в библиотеката и се запознаха с ролята и функциите на библиотечните каталози, организацията на книжните колекции, правилата за регистриране и обслужване на читатели и задачите, които изпълнява всеки библиотекар. Децата имаха възможността да обслужват посетители, предлагаха им книги за четене и търсиха конкретни заглавия от даден автор. Учениците се научиха и да регистрират нови потребители, като сами направиха читателски картони на своите съученици и записаха в тях заетите книги. Всички много бързо усвоиха подреждането на книгите по стелажите в Детския отдел на библиотеката и с радост помогнаха на библиотекарите да вмъкнат върнатите предишния ден четива. С голямо внимание и без никакви грешки те отделиха българската, чуждата и отраслова литература и поставиха книгите по местата им. Така третокласниците, влизайки в ролята на библиотекари, направиха своите първи стъпки в професията, като подходиха много отговорно и се справиха отлично с поставените им задачи, разказаха от НЧ “Напредък”. Децата зарадваха екипа на библиотеката със своите тематични рисунки, а заради включването им в инициативата, библиотекарите им подариха книгоразделители, един от които донесе на своя притежател безплатен годишен абонамент.
Николай ВЕНКОВ, сн. НЧ “Напредък”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново