Учениците от Гимназията по туризъм почетоха с шествие д-р Васил Берон

Публикувано на ср, 25 сеп. 2019
730 четения

С панихида в Катедралния храм “Св. Рождество Богородично”, шествие и поднасяне на венец на паметната плоча на д-р Васил Берон във В. Търново ПГ по туризъм отбеляза 100-годишнината от смъртта на своя патрон. Всички 500 ученици от гимназията се събраха в двора на храма и преминаха по улиците на града в памет на бележития българин, като се спряха и пред възпоменателната плоча, която училището постави преди 5 г. на мястото, където е била къщата на Васил Берон.
Великотърновското училище е единственото у нас, което носи това име. Патронът на школото е малко познат на широката общественост и често е бъркан с родственика си Петър Берон.
“Искахме чрез отбелязването на днешната дата да напомним на хората за живота и делото на този велик човек. Той е първият български медик, завършил в чужбина, който се завръща да работи в България. По-късно става първият директор на първото класно училище във В. Търново. Участник е във Великото народно събрание, като именно той предлага и настоява в Търновската конституция да се впише, че образованието трябва да е безплатно. Васил Берон ръководи образователното дело и развива медицината в страната и в частност в Търново. Слага началото на археологическите разкопки в старата столица. Два пъти е канен да стане министър-председател на България, но отказва, тъй като иска да бъде близо до народа си и да му служи с това, което умее най-добре”, припомни директорът на ПГ Татяна Данчева.
С честването започнаха събитията, посветени на 55-годишнината от създаването на гимназията.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново