Ученици се разходиха виртуално из България в час по история

Публикувано на чт, 4 юни 2020
1391 четения

Шестокласници от великотърновското СУ “Емилиян Станев” си направиха виртуална разходка из България в час по история. Идеята за нестандартния урок е на младата учителка Ралица Истаткова, която преподава в училището от почти 6 години.
По време на урока децата са се запознали с културата на нашата страна, като в същото време е показал техните емоции и чувства при посещението на българските манастири и църкви.
“Посредством виртуалните разходки децата трябваше да наблюдават и разпознават това, което виждат. После те описваха вътрешния и външния облик на обектите, както и това, което предизвикват като усещане в тях”, разказва Истаткова. Част от учениците са споделили и собствени преживявания от местата, на които вече са били и са възпроизвели своите емоции по спомен.
Това не е първият по-различен урок, който учителката е провеждала със своите ученици. Неотдавна с възпитаниците си от 7 клас тя решава да покаже по нестандартен начин комунизма и социализма, които изучават в момента. За целта преподавателката поставя задача всеки да донесе фотографии от личния архив на своите близки от този исторически период.
“По тази снимка учениците трябваше да разкажат кога и по какъв повод е снимана, кои са лицата на нея, с какви преживявания са свързани заснетите събития. Това беше наистина интересна информация, свързана с бита и ежедневието на българите”, сподели учителката. Като продължение на този урок предстои и подготвянето на презентация, която ще бъде представена пред родителите.
Истаткова подхожда нестандартно и в преподаването по философия. По този предмет тя и нейните възпитаници подготвят проекти, свързани с уменията за работа с информационните технологии.
В тях те сами създават задачи на различни теми за ученици от 5-и до 7 клас, насочени към справяне със стреса, решаване на конфликти, емоционална интелигентност и др. Така децата правят нещо за други деца, представяйки темата по интересен за тях начин.
Ралица Истаткова е от Монтана и след завършването на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” е поканена от директорката на училището Кина Котларска да стане част от нейния екип. За нея това е шанс, който тя приема с нужната отговорност и желание да се развива в тази област.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново