Ученици проучиха наследството на Колю Фичето и заснеха филм за него

Публикувано на чт, 22 юли 2021
99 четения

Ученици от 11 “г” клас на ПГТ “Д-р В. Берон” проучиха архитектурното наследство на майстор Колю Фичето, изработиха туристически маршрут във връзка с него и заснеха филм по темата. Това е част от производствената практика на младежите, обучаващи се в паралелката по професия “Екскурзовод”.
В своите изследвания учениците използваха различни източници – статии, проучвания и други материали, публикувани в интернет или находящи се в архивите на РИМ. Въз основа на проучването и анализите младежите изработиха маршрут на обзорна пешеходна обиколка, чрез която представят на туристите наследството на Колю Фичето във В. Търново. Всеки обект е представен от отделен ученик, подготвил беседата самостоятелно. На финала на практическите занятия на младите екскурзоводи е заснет филмът “Архитектурното наследство на Уста Колю Фичето във Велико Търново”. Само за пет дни видеото има над 2200 гледания в интернет.
Професионалните екскурзоводи от болярския град са изказали своите благодарности за добрата работа и професионализма на бъдещите си колеги. Дали са и своята препоръка да се вградят субтитри на английски, за да може филмът да се използва и при работа с чуждестранни групи. Това ще стане факт през следващата учебна година, когато учениците ще преведат беседите също на руски, немски, френски и испански език. Възпитаниците на Снежана Стефанова, която е не само учител по екскурзоводство в гимназията, но и лицензиран екскурзовод, вече записват интересни идеи за съвместни дейности с професионалните екскурзоводи, но това ще се случи след 15 септември, уточняват от училището.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново