Ученици превърнаха стари чешми в красиви пейки

Публикувано на ср, 21 апр. 2021
2071 четения

Ученици от СУ “Емилиян Станев” във В. Търново превърнаха стари училищни чешми в пейки. Те са истинско произведение на изкуството, тъй като са оформени като пъстроцветно мозаечно пано. Тези чешми са изляти още при построяването на училището, но по различни причини не работят от години. Ученици често обичат да сядат на циментовите им корита и така от само себе в ръководството на школото се заражда идеята да бъдат превърнати в истински пейки.
“Това, че децата постоянно използваха мястото за сядане, ни накара да се замислим как да го направим по-уютно за тях. Обмислихме концепцията и предложихме на учениците, които са в профил “Изобразително изкуство” и “Графичен дизайн” да направят проект”, разказа Кина Котларска, директор на училището. Предварителните проекти са направени в часовете по Изобразително изкуство и с конкурс е избран най-добрият от тях. Първата чешма е преобразена още през 2019 г., под ръководството на учителките по изобразително изкуство – Маргарита Рачкова и Симона Тодорова. Тогава в начинанието работят предимно групите по “Керамика” и “Занимания по интереси”. През 2020 г. започва работата и по втората чешма.
В началото на тази учебна година, докато учениците са в присъствена форма на обучение, те започват да редят сегменти от мозайката върху специално транспортно фолио. С прекъсването на заниманията, от продължителното стоене то се поврежда и се налага всичко да се направи отново. Така децата започват да поставят всяко камъче едно по едно направо върху чешмата, както са го правели старите майстори, разказва директорката на училището. По реализацията на проекта работят различни ученици, като решението кой какво да направи вземат техните учители по Изобразително изкуство. Те най-добре знаят кой какви умения има и преценяват на кого да възложат всяка една задача”, пояснява Котларска. Материалите, които се използват, са закупени със средства на училището за групите по Занимания по интереси. Всичко това е част от теоретичната и практическата подготовка в групата по Керамика и мозайка.
“Това, което правим, определено е интересно за нас. Много по-вълнуващо е от останалите учебни предмети. Така виждаме реален резултат от нашите действия, прилагаме наученото на практика и това ни носи удовлетворение. По този начин ще оставим нещо красиво за учениците след нас. Всичко става бавно, но пък ни е приятно да се занимаваме с това”, сподели Ивайло Пейнов, един от учениците, изработващи мозаечната украса на новите пейки.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново