Ученици посетиха Националната библиотека ,,Св. св. Кирил и Методий“

Публикувано на вт, 5 Мар. 2019
161 четения

По повод празника на СУ,,Емилиян Станев“, представители на ученическия парламент посетиха НБ ,,Св. св. Кирил и Методий“ в София и университетската библиотека на СУ ,,Св Климент Охридски“. Визитата им в столицата е под ръководството на А. Палангурска и В. Бояджиев, заместник директори в училището.
В Националната библиотека учениците се докоснаха до ръкописни книги написани върху пергамент като Четириевангелие на поп Добрейшо от XIII в., написано на близък до старобългарския език илюстрован ръкопис. Представен им беше Евтимиев служебник – богослужеба книга, преведена от гръцки на старобългарски език от Евтимий Търновски от края на XIV век. Любопитство пробуди Граматика Милетий Смотрицкий, която е с оригинална подвързия от дърво и кожа от XVII в. Учениците посетих ѝ залата „История на книгата” и прилежащата й класна стая в Националната библиотека, където проследиха пътя на книгата – от най-ранните писмени знаци (черти, овали) на човешката цивилизация, оставени върху камък и глинени плочки, през оформянето на първите писмени системи и азбуки и последвалата ги ръкописна книжовна традиция, през революционното изобретение за печат с подвижни букви на Йоханес Гутенберг и развитието на печатарското и издателското дело, до безкрайните възможности на модерните технологии от XXI в.
В университетската библиотека на учениците бе представено богатството от книги, което наброява над 2 620 000 библиотечни единици – научна и учебна литература, редки и ценни издания, периодика, електронни носители на информация и сбирката от старопечатни, редки, ценни и уникални издания.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново