Ученици получиха картички с образи на просветители

Публикувано на вт, 24 ян. 2023
469 четения

Ученици от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, ОУ „Димитър Благоев“ и ОУ „П. Р. Славейков“ получиха картички с образите на известни български просветители. Изображенията са създадени от младата великотърновска художничка Селен Петкова, която изучава магистратура „Графичен дизайн“ във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“ и са част от проект на тема „Алманах на просветителите“, чиито ръководител е Стефан Стефанов.
Проектът е одобрен и финансиран от Национален фонд „Култура” по програма „Дебюти” и ще представя дигитални изображения на 12 изявени българи, на които са изписани техни мисли и цитати. Личностите не са случайно избрани, а съобразени с кръгли годишнини, които отбелязваме тази година. Единият от тях е Св. Патриарх Евтимий, от чиято кончина се навършват 620 години, а другият – Васил Левски, който губи живота си за свободата на България преди 150 години. Останалите просветители, чиито образи са включени в проекта, художничката засега пази в тайна.
Първото дарение бе направено в ОУ “Св. Патриарх Евтимий“ в деня на патронния празник на училището – 20 януари. Там всички ученици, наградени за участието си в различни конкурси, получиха и картичка с образа на патрона на учебното заведение. В ОУ „Димитър Благоев“ екипът на „Алманах на просветителите“ бе посрещнат от зам.-директорът Чавдар Бонев който получи Алманахът и картичките за учениците, а художничката и Стефанов изказаха благодарност към директорката Надя Владимирова, която първа е харесала идеята на проекта и е приела училището да бъде негов партньор. В ОУ „П. Р. Славейков“ учениците също получиха лика на Св. Патриарх Евтимий чрез директорката Данка Борисова. Партньори по проекта са общо 12 училища, като освен даренията са предвидени и изнесени уроци по дигитално рисуване, които ще води Селен.

Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново