Ученици от В. Търново са финалисти в национален конкурс за по-здрави деца

Публикувано на ср, 12 юли 2023
246 четения

Ученици от ОУ “Димитър Благоев” във В. Търново са сред 10-те финалисти на националния конкурс “Нестле за по-здрави деца” за учебната 2022/23 г. В 6-ото издание на надпреварата взеха участие 116 проекта, приобщили активно над 10 хил. деца, а в 10-те номинирани проекта участват между 80 и 100 % от момичетата и момчетата в съответното училище или детска градина, което е един от важните критерии за оценка на представянето им. Сред най-интересните и креативни проекти на училищата се нареди и кулинарното състезание на ОУ “Димитър Благоев” във В. Търново, организирано и проведено съвместно с професионални готвачи от Гимназията по туризъм “Д-р Васил Берон” в старата столица. Възпитаниците на ОУ “Д. Благоев” се наредиха и сред най-активните и креативни ученици в модулите за важността на водата и устойчивостта, участвайки в играта “Гасене на горски пожар”.
Критериите за оценка на проектите включват освен процент активно обхванати от програмата деца, степен и начин на покритие на темите по модулите, автентичност на детския почерк при изготвяне на проектите, креативност и иновативност на подхода, така и идеите на съответните образователни институции за инвестиция на средствата от наградата.
“Във всички участвали проекти ясно личи огромната енергия и желание на децата, ентусиазмът на учители и родители да се включат и заедно да измислят нещо забавно и полезно за цялото семейство. Това направи нашата селекция, меко казано, трудна, но вече имаме опит и мисля, че успяхме да подберем най-добрите сред много добрите проекти. Тъй като не за първи път участвам в журито, мога да направя сравнение и убедено считам, че с всяка година проектите на децата стават все по-изобретателни и дават все по- интересна и автентична гледна точка към всяка от темите”, коментира Мария Тодорова, член на журито и юрист в компанията организатор.
След успешното преминаване на обучението на над 10 хил. деца, учители и родители заедно отчитат видими резултати – трайно повишаване на консумацията на плодове и зеленчуци, децата сами се сещат да пият по-често вода и избягват подсладените и газирани напитки, играят много повече с връстниците си навън и активно събират отпадъците разделно, посочват организаторите на инициативата.
Кои ще са финалните победители в двете категории – училища и детски градини, ще стане ясно на финалния тур на 11 юли, когато номинираните ще представят своите проекти за усвояване на паричната награда, предоставена на победителите от организаторите.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново