Ученици от СУ “Емилиян Станев” учиха студенти да работят с глина

Публикувано на чт, 6 Дек. 2018
230 четения

Ученици от петите класове на СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново учиха студенти по археология от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” да работят с глина. Много вълнуващо е да видим как деца с ръцете си практикуват едно изкуство, което все повече замира, сподели доц. Маргарита Карамихова, която преподава етнология във ВТУ. Тя обясни, че тази година студенти от Центъра за етнология и културна антропология работят по проекта “Последният занаятчия”.
“Нарекохме го така, защото модерното време нанесе много сериозни щети върху занаятите заради конкуренцията с фабричните производства. Затова повечето занаятчии се преориентираха в сферата на услугите. С развитието на туризма се отвори една нова ниша, свързана със сувенирната промишленост, която носи естетична наслада”, посочи преподавателката.
По думите ѝ студентите, които учат археология, ще работят цял живот с фрагменти от глинени съдове, а се оказва, че голяма част от тях никога не са пипали глина. Те не познават процеса на изработване на тези съдове, затова е хубаво, че имат възможност чрез посещението в училище “Емилиян Станев” да се докоснат до нея.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново