Ученици от СУ „Емилиян Станев“ представиха в Париж първия си късометражен филм

Публикувано на вт, 7 юни 2022
472 четения

Възпитаници на СУ „Емилиян Станев“ пътуваха до Париж, за да покажат първия си късометражен филм, изработен по проекта „Кино в училище“. В началото на юни в „Кино 104“ във френската столица се проведоха традиционните „Дни на киното“, с които всяка година завършва филмовият проект. Ученици от Бразилия, Аржентина, Испания, Португалия, Япония, Литва, Франция и България са представили своите произведения и са участвали в работни дискусии. Темата на проекта тази година беше „Мотиви в киното“ с основен мотив огледалото.

„L’amour de ma vie“ са нарекли филма си търновските ученици. „11 ученици работиха по филма и решиха в него да няма думи. Децата заложиха на визуалната стилистика и постигнаха внушенията си през звуците и езика на тялото. Лентата им разказва за безбройните препятствия, които понякога е нужно да преминеш, когато си срещнал любовта на живота си. Те търсиха отговори на въпросите заслужава ли си цялата тази борба, за да реализираш любовта си и каква ще е тази любов, до която стигаш изтощен от тичане. И понеже става дума за любов, заглавието е на френски, нарочно не сме го превеждали“, разказва Дияна Добрева, учител по български език и литература и двигател на проекта в гимназията. И допълва, че авторите на филма са избрали да оставят историята си с отворен финал. Затова и последният кадър е телефонен звън, но главната героиня, която преминава през всички препятствия, не вдига телефона.

„Въпреки че филмът ни беше по-абстрактен и метафоричен, всички останали деца разбраха посланието и по време на дискусията получихме интересни и провокативни въпроси и оценки. Фестивалът беше структуриран така, че след всяка прожекция следваше представяне на екипа, работил над филма и обсъждане“, допълва Дияна Добрева.

Освен в трите фестивални дни, учениците са участвали и в уъркшоп под формата на пикник. Имали са и богата културна програма.

Търновската гимназия работи по световния проект „Кино в училище“ от тази година и е второто българско училище след това в село Дерманци. Програмата е създадена през 1995 г. от Френската национална филмотека. Автор на програмата е Ален Бергала, който развил идеята по искане на Министерството на културата на Франция. Тази година в проекта участват 16 държави. Координатор за България е кинорежисьорката Ралица Асенова. В гимназията инициатор и двигател на програмата е Дияна Добрева, чийто ментор е Еви Карагеоргу – продуцент, сценарист и кинообразователен експерт.

След няколко дни в София започва кинофестивал, в който филмът на търновските ученици е селектиран за участие. Тийнейджърите ще покажат своята история и ще участват и в майсторския клас на режисьора Елица Петкова, с която те вече се познават от гостуването й в СУ „Емилиян Станев“.

сн. Мария Дачева

loading...
Пътни строежи - Велико Търново