Ученици от СОУ “Вела Благоева” гостуваха на свои връстници в Браила

Публикувано на вт, 4 Дек. 2012
273 четения

Как да живеят екологосъобразно и да намалят отпадъците в училище и в домовете си, като рециклират, редуцират и употребяват отново някои материали, ще се учат през следващите 2 г. учениците от СОУ “Вела Благоева” във Велико Търново. Те участват в проекта “ECO-LIVE TV”, който се реализира в партньорство с учебни заведения в Гърция, Испания, Румъния и Турция. Това е третият пореден проект, който училището реализира по Секторна програма Коменски на ЕС. В петте държави ще бъдат организирани различни изложби. Децата ще участват в направата на екодърво от отпадъчни материали.
Шестима ученици и петима учители от “Вела Благоева” са участвали в първата работна среща по проекта, която се е провела в румънския град Браила. През петте дена на визитата децата са били настанени в румънски семейства. Домакини на първата мобилност са били педагозите от Двореца на децата в Браила. “Въпреки че сградата е малка и стара, тя е истински палат за децата, в който има разнообразни извънкласни дейности – от шах, картинг, корабомоделизъм, до класове по пиано, танци, изобразително изкуство, драма, чужди езици. Всички занимания са напълно безплатни за децата. В града има и Къща за тийнейджъри, която се финансира от Общината”, разказа главен учител Розалия Димкова, която е координатор на проекта от българска страна.
В първия ден от визитата всяка страна партньор е трябвало да разкажи за своята държава, образователна система, град и училище. Благодарение на презентациите, подготвени от търновските ученици, представянето на българската група е било впечатляващо. Калина от 7 клас е изненадала чужденците с историята за българските хъшове в Браила. Презентацията на Ралица от 9 клас е била посветена на родното училище, Михаела и Ивет от 5 и 6 клас са разказали за себе си и своите интереси. Десетокласниците Ангел и Теодор са показали свой авторски видеоклип за Велико Търново. На финала Калина е поздравила всички гости с две песни на български език. Задочно на срещата са присъствали и първокласниците на преподавателката Десислава Дянкова, които са се представили на английски език с презентация и филм, както и с подаръци – малки екодръвчета, изработени от самите тях в часовете по изобразително изкуство.
Възпитаниците на СОУ “Вела Благоева” са били единствените ученици, включени в работните екипи още на първата среща. В програмата е било включено посещение в детска градина, основно училище, запознаване с флората и фауната на влажните зони край Дунав. В последния ден домакините показали на своите гости красотата на Карпатите, замъците Пелеш, Бран, крепостта “Рашнов”.
През пролетта великотърновското училище ще бъде домакин на втората работна среща по проекта.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново