Ученици от ПМГ направиха дарение на Детското отделение в МОБАЛ

Публикувано на чт, 28 сеп. 2023
3714 четения

Ученици от ПМГ “Васил Друмев” дариха три телевизора за Детското отделение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново. Те са закупени със средства, събрани от гимназистите, които се обединили около идеята вместо да купят цветя за първия учебен ден да използват предвидените пари за благородната инициатива. В нея се включват общо пет класа – три паралелки деветокласници и две на единайсетокласници.
“Идеята се роди съвсем спонтанно, докато говорехме с децата за ситуацията в здравеопазването, и те сами попитаха с какво могат да помогнат. Тогава няколко от учителките, с подкрепата на ръководството и директора Ангел Гушев, решихме вместо цветя да съберем средствата, предвидени за тях, за да помогнем. Смятам, че доброто мултиплицира и ражда добро. И човек се чувства удовлетворен, когато доброто, което прави, дава резултат и има благодарност, разбира се”, сподели Валентина Дянкова, учител по Български език и литература.
В четвъртък след учебните часове част от учениците занесоха лично трите телевизора, за да ги връчат на началника на отделението д-р Валентин Точков. “Изказвам благодарност от наше име и от името на ръководството на болницата за този жест. Поздравявам ви за тази идея и за това, че избрахте да помогнете на нашето отделение”, сподели д-р Точков.
Заедно с учениците бяха и останалите учители, подкрепили инициативата – Радослава Златева, Славена Спиридонова, Галина Милева, Деница Чернева, Милен Василев и педагогическият съветник Виктор Коцев. Всички те имаха възможност да се запознаят с условията в ремонтираната част на детското отделение. По-големият телевизор ще бъде поставен в занималнята, а другите два в стаите. В момента приключват ремонтните дейности в сектора за най-малките пациенти, а от следващата седмица работата ще продължи и в останалите стаи.
“Ние смятаме, че парите не трябва да бъдат изхвърлени, а да бъдат оползотворени за някаква благородна инициатива. Много деца страдат от различни вирусни инфекции и тежки заболявания и е важно, когато се налага да бъдат лекувани в болница, да имат едни по-добри условия”, споделиха Калоян Цонков от 9 б клас и Стефани Кукумеева от 9 а клас.
“Всяка година се купуват букети, които рано или късно умират, и е по-добре тези пари да бъдат дадени за нещо полезно”, допълва Невена Гечевска от 9 а клас. “Каузата е насочена не само към децата, но и към техните родители, които ги придружават по време на престоя им в болницата. И тези телевизори ще могат да ги разсеят поне малко, докато са тук. Смятам, че каузата е добре да продължи и след това, а защо не в нея да се включат и други училища от В. Търново”, сподели Александра. След като връчиха дарението, децата се снимаха за спомен и обещаха и занапред да продължат да помагат за различни каузи.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново