Ученици от ОУ “Димитър Благоев” се срещнаха с виртуални гости от Хуманитарната гимназия

Публикувано на ср, 24 Ное. 2021
74 четения

Малките репортери от извънкласните клубове “Списание В мреж@та” и “Телевизия В мреж@та” в ОУ “Димитър Благоев” и техните ръководители присъединиха в следобедните си дейности една ученичка и една учителка от ПХГ “Св. св. Кирил и Методий”. Гостите представиха работата си по създаване и отпечатване на хартиеното издание на ученическия вестник “Междучасие” и дигиталния “Лъчеструй”, издавани от великотърновската гимназия.
Вълнуваща и много полезна за децата от 5 и 6 клас беше срещата с младата писателка Ива Георгиева, която е 12-класничка в Хуманитарната гимназия в старата столица. Тя подробно запозна малките репортери с процеса по създаването на в. “Междучасие”. Разказа им как се избират темите, колко настоятелен трябва да бъде репортерът, когато търси и убеждава събеседниците си да дадат интервю, през какви етапи се минава от идеята, темата, през разговора, до записа, “свалянето” на новината като текст и графичното оформяне чрез дигиталната програма. Ива сподели своите спомени от най-запомнящите се интервюта – незабравимата ѝ среща с актрисата Яна Маринова, която снима филм във В. Търново, и с праправнучката на Райна Княгиня – Наталия Футекова, информираха от училището.
Християна Петрова, учител по математика и физика в ПХГ “Св. св. Кирил и Методий”, представи електронния вестник, който от тази учебна година издават учениците в най-старата великотърновска гимназия. Електронното издание включва информация за историята на училището и постиженията на учениците. Петрова показа и програмата, която използват за създаване на в. “Лъчеструй”.
Съвместната среща между представителите на двете великотърновски училища е част от дейностите по 4-годишния иновативен проект на ОУ “Димитър Благоев”. “Социалните медии – образование в мрежата” е заглавието на иновацията, по която работят извънкласните клубове: “Клуб ITI – Социални медии” с ръководител Силвия Николаева, “Арт креативност” с ръководител Венета Цалкова, електронно списание “В мреж@та” с ръководител Емилия Маринова, и училищна телевизия “В мреж@та” с ръководител Таня Мишева.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново