Ученици от осем училища посетиха Съдебната палата във Велико Търново

Публикувано на сб, 13 Апр. 2019
289 четения

Над 220 души, от които 160 ученици от осем учебни заведения посетиха Съдебната палата във Велико Търново в рамките на проведената традиционна инициатива „Ден на отворените врати“ на органите на съдебната власт в старата столица. Както и в предишни години, мероприятията бяха организирани съвместно между Районен съд, Окръжен съд, Апелативен съд, Районна прокуратура, Окръжна прокуратура и Апелативна прокуратура във Велико Търново, както и Окръжния следствен отдел.
„Надявам се, че подготвените за вас в днешния ден мероприятия ще ви помогнат да разберете по-добре нашата работа и да си съставите една собствена, вярна преценка за нея. Бих ви посъветвал да не спирате дотук. Интересувайте се, учете и развивайте тези познания. Добрата правна култура винаги ще бъде ваше предимство, тя ще ви даде възможности да защитите вашите интереси, да взимате правилни и обективни решения като граждани“, заяви председателят на Апелативен съд – Велико Търново, съдия Янко Янев в своето приветствено слово пред гостите на Съдебната палата.
Говорителят на Апелативна прокуратура – Велико Търново, прокурор Румяна Ирманова поздрави присъстващите от името на прокурорите: „Денят на отворените врати“ ще Ви даде възможност да разгледате Съдебната палата и да се запознаете от близо с работата на съдията и на прокурора, да разберете какво работим и ще се радваме част от вас да изберат тези професия в бъдеще“

Поради високия интерес, през тази година бяха проведени два симулативни процеса за ученици и студенти. За първи път в България бе представена пред публика симулация на съдебен процес по молба за международна правна помощ за разпит на свидетел чрез видеоконферентна връзка в Апелативен съд – Велико Търново. Десетокласници от Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р. Асен Златаров“ под ръководството на своята преподавателка г-жа Десислава Данчева влязоха в ролята на български и ирландски съдебни състави. Te осъществиха разпит на свидетел съгласно всички процедурни правила, като демонстрираха високи лингвистични умения при провеждането на процеса на два езика и извършването на необходимия превод. При препълнена зала и много висок интерес протече и организираният от студенти от специалност „Право“ симулативен наказателен процес под ръководството на зам-председателя на Районен съд – Велико Търново съдия Младен Димитров по реално дело за побой с нанесена телесна повреда. Студентите влязоха блестящо в ролите на съдията и страните по дело за побой с нанесена телесна повреда и демонстрираха едно изключително високо ниво на юридическа подготовка.
Ученици от от ПГСАГ „Ангел Попов“ и СУ „Емилиян Станев” от Велико Търново и СУ „Цанко Церковски“ от гр. Полски Тръмбеш участваха в информационни турове, в които имаха възможност да се запознаят с отделните служби в Районен и Окръжен съд Велико Търново. Освен, че бяха подробно запознати с работата на отделните административни служби и звена в двете съдилища, учениците имаха възможност да видят копие от Търновската конституция в библиотеката на Окръжен съд и да разгледат специализираните зали за изслушване на деца в Районен съд. За финал, гимназистите участваха в среща-дискусия с магистрати – съдиите Милена Алексиева и Георги Георгиев от Районен съд, мл. съдия Ивайло Колев от Окръжен съд, районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов и Мирослав Овчаров, прокурор от Окръжна прокуратура. На срещата учениците поставиха въпроси за работата на правораздавателните органи по отношение на тежките престъпления и други теми, свързани със съдебната власт, които ги вълнуват. Гостите в Деня на отворените врати с интерес разгледаха и организирано от Районен съд – Велико Търново пано с рисунки, колажи и есета на учениците от СУ „Цанко Церковски“.
През тази година отново бе отделено особено внимание на учениците от начален курс на обучение. За първи път през тази година, след съвместна организация с Регионалното управление на образованието, Съдебната палата бе посетена от групи ученици от училища извън старата столица – от ОУ „Неофит Рилски“ – гр. Килифарево, ОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Дебелец, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Златарица и СУ „Ангел Каралийчев“ – гр. Стражица. За малките ученици бяха подготвени специални презентационни модули от съдия Ивелина Солакова от Окръжен съд – Велико Търново и прокурор Румяна Ирманова от Апелативна прокуратура, с която те бяха запознати по достъпен за възрастта им начин с историята на правото, с професиите „съдия“ и „прокурор“, с това какво са престъпленията и каква отговорност се носи за тях, с опасностите, на които те самите са подложени в своето ежедневие. Особено внимание им бе обърнато на опасностите и престъпната дейност в интернет-пространството. За децата бяха подготвени и лакомства и късметчета с римски сентенции.
Всички ученици, участвали в мероприятията и студентите, организирали симулативния процес в Районен съд – Велико Търново, получиха грамоти.
Посетителите в Деня на отворените врати отново имаха възможност да разгледат и сбирка от стари документи, съхранявани в архивите на Окръжен и Апелативен съд – Велико Търново.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново