Ученици от Китай обучават във ВТУ

Публикувано на вт, 3 Дек. 2019
98 четения

Договор за 10-месечно интензивно обучение на дванадесетокласници от Китай подписа ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Младежите са възпитаници на асоциирани училища към Втори пекински университет за чужди езици.
Първите 10 азиатски ученици вече са в старата столица и ще преминат обучение по утвърден учебен план. Той включва часове по български език и литература, английски език, история на България и регионални науки, съобщи доц. Димитър Симеонов, зам.-ректор по учебната дейност. След завършване на обучението във В. Търново, учениците ще се върнат в Пекин, за да станат студенти в Пекинския университет. След 2 години те ще дойдат отново в старата столица, за да завършат и ВТУ. Така ще получат т.нар. двойни дипломи. Това е дългосрочен проект, като още два други китайски университета вече са заявили желание да се включат в програмата, сподели доц. Симеонов.
Благодарение на активната международна политика на ВТУ, след консултации с МОН, от Националния център за информация и документация (НАЦИД) са одобрили и първите документи на Международния университет на Киргизката република в град Бишкек, които дават възможност за редовна форма на съвместно магистърско обучение в областта на икономическите науки. За него също ще има възможност да се издават двойни дипломи.
“Нашите намерения са да продължим тази дейност с партньорите ни от Русия, Украйна, Азербайджан и Виетнам. Това са държави, в които ВТУ се ползва с добро име, посетили сме ги и резултатите от тези визити са видими”, каза зам.-ректорът.
Той припомни още, че през настоящата академична година по програма “Еразъм+” във Великотърновския университет са пристигнали около 80 чуждестранни студенти от над 12 държави. Доцентът отбеляза също, че ВТУ работи изключително успешно и с българската общност в чужбина. Договори за сътрудничество са сключени с Гърция, Кипър, Северна Македония, Молдова, Украйна и др.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново