Ученици от Гимназията по туризъм с награда за филм, посветен на Раковски

Публикувано на вт, 23 Ное. 2021
46 четения

Ученици на ПГТ “Д-р Васил Берон” създадоха филм, посветен на Георги С. Раковски. С него те спечелиха Втора награда на 5-ия национален ученически конкурс за историческа памет “Будител”. Надпреварата се организира от Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Варна, и Първа езикова гимназия Варна и е посветена на 200-годишнината от рождението на големия български революционер и възрожденец.
Филмът е озаглавен “Мисъл и желязо, лира и тръба” и е отличен в категория видеофилм/компютърна презентация. Той е дело на деветокласничките Божидара Христова и Пресияна Филипова. В десетминутния филм те представят своята гледна точка за значимостта на историческите събития и ролята на Георги С. Раковски в тях. Целта на създателите на филма е да провокират интерес в младите хора към историята и силното влияние на идеолога на националната революция върху предосвобожденското поколение в България. Консултант на учениците е Бистра Стефанова, учител по История и цивилизация в Гимназията по туризъм.
В надпреварата са се включили над 500 участници с индивидуални и екипни разработки в направленията: доклад, историческо или философско есе, компютърна презентация/филм, музикално изпълнение или драматизация. Работите са оценявани от жури от специалисти от: СУ “Св. Климент Охридски”, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Регионален исторически музей – Варна, представител на РУО – Варна, преподаватели по История и цивилизация, Български език и литература и Информационни технологии.
Николай ВЕНКОВ
сн. ПГТ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново