Ученици от 13 области мериха сили в Пролетните състезания по информатика във Велико Търново

Публикувано на чт, 4 май 2023
173 четения

Ученици от 13 области на България премериха сили в Пролетните състезания по информатика, които се проведоха в ПМГ “Васил Друмев” във В. Търново. Надпреварата е важен етап от подготовката за участие в международните състезания по информатика, като имаше и контролни изпитания за разширените национални отбори, които са три – младежки, старши и за момичета. Така беше определен националният тим за момичета, който ще представи България на момичешката олимпиада по информатика през юли в Швеция. Останалите национални отбори ще бъдат определени на следващите контролни в Пловдив през юни.
Най-много призови места в Пролетните състезания по информатика завоюваха учениците от Софийската математическа гимназия, а за заелите първите места във всяка състезателна група имаше ваучери на обща стойност 700 лв. и предметни награди, съобщиха организаторите от ПМГ и РУО – В. Търново, които за 15 пореден път са домакини на националното състезание по информатика от графика на МОН.
Участниците от Благоевград, Бургас, Варна, В. Търново, Габрово, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, София, Търговище, Хасково, Шумен бяха разпределени в 5 състезателни групи от 4 до 12 клас: В група Е (4-5 клас) се състезаваха 50 ученика, в група D (6 клас) – 37 ученика, в група С (7-8 клас) – 50 ученика, в група B (9-10 клас) – 36 ученика и в група А (11-12 клас) – 35 ученика. Председател на националната комисия по информатика беше гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на БАН, а на състезанието присъства и Ралица Войнова, главен експерт по информатика и информационни технологии към МОН, посочиха организаторите.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново