Ученици и учители от България и Румъния дойдоха на научно изложение в СУ “Ем. Станев”

Публикувано на нд, 21 Окт. 2018
336 четения

СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново беше домакин на международно ученическо научно изложение. В него участваха 114 ученици и учители от пет румънски и три български училища. Младите хора представиха свои интердисциплинарни научни разработки в областта на математика, природните науки и информационните технологии. Обхватът на темите бе разнообразен – разработване на пожароизвестителна система, екологични енергийни източници, създаване на модел на космическа станция за живот, рециклиране за устойчиво бъдеще. Търновското училище се включи във форума с атрактивна образователна игра за малки и големи, както и разработка по роботика.

Гости на изложението бяха Бонка Долчинкова, експерт по природни науки в РУО, и Милка Асенова, главен експерт в екоинспекцията във Велико Търново. Събитието беше подкрепено от Общината, която подсигури излъчването на аудио-визуалния спектакъл „Цареград Търнов – звук и светлина”.

Изложението бе организирано в рамките на проекта „Координиране на съвместни политики и оборудване в областта на образованието в трансграничния регион”, в който СУ „Емилиян Станев“ участва заедно с Училищния инспекторат на образованието на Oкръг Кълъраш, Румъния, ПМГ „Св. Климент Охридски“ в Силистра и СУ „Христо Ботев“ в Тутракан.

Продължителността на проекта е 24 месец, а дейностите се финансират от бюджета на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014-2020” и националните бюджети на Румъния и България. Общият бюджет на проекта е 994 896 евро, като СУ „Емилиян Станев” получава 155 600 евро.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново