Ученичка от СУ “Емилиян Станев” спечели Специална патриаршеска награда

Публикувано на ср, 6 май 2020
80 четения

Габриела Стоянова от великотърновското училище “Емилиян Станев” спечели Специалната патриаршеска награда в Националния синодален конкурс “Възкресение Христово”. Деветокласничката се състезава в раздел “Изобразително изкуство”, където изпревари конкурентите си в 4-та възрастова група. Само преди дни талантливата ученичка завоюва и трета награда в раздел “Живопис” на Международния културен форум “Велики Преслав – история на цял един народ”. Първа награда в него тогава получи друга възпитаничка на училището. Това бе Данита Пламенова, която участва в раздел “Приложно-декоративни творби”.
Поощрителна награда в раздел “Литература (поезия и проза)” на Синодалния конкурс получи друга представителка на област В. Търново. Това е 17-годишната Есил Шукриева от Стражица. В своята възрастова група тя бе отличена за творбата си “С аромат на Великден”.
Оценяващите комисии отбелязват с радост, че въпреки усложнената епидемиологична обстановка в страната за конкурса са постъпили множество добри творби.
От Културно-просветния отдел при Св. Синод съобщават, че във връзка с извънредното положение и мерките за предотвратяване на разпространението на Covid-19 тържествен финал на Националния синодален конкурс “Възкресение Христово” тази година няма да се провежда. Награждаването, предвидено за 17 май, се отменя, а всички лауреати и участниците, заявили желание за сертификати, ще получат наградите, грамотите и сертификатите си по пощата. На посочената дата, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, ще отправи приветствие към всички победители и участници в тазгодишния конкурс чрез официалния сайт на Българската Патриаршия.
След изтичане на изложбата на Конкурса организаторите предвиждат творбите от раздели “Изобразително изкуство” и “Фотография” да участват в благотворителна разпродажба за деца в нужда.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново