Ученичка от Гимназията по туризъм със специална награда от национален конкурс

Публикувано на пн, 12 Дек. 2022
373 четения

Десетокласничката Пресияна Филипова от ПГТ “Д-р Васил Берон” спечели Специална награда в национален ученически конкурс. 30-ото издание на надпреварата за писане на родолюбиви теми бе под надслов “Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование на народите – 150 години от рождението на Гоце Делчев, български революционер, идеолог на македоно-одринското революционно движение”.
В конкурса Гимназията по туризъм участва с две разработки. Пресияна представи реферата си на тема: “Едно национално богатство от римско време – Античен керамичен център край Павликени”, а връстничката ѝ Божидара Христова – презентация на тема: “Завръщане към земята”. Двете момичета бяха подготвени за участие в конкурса от Бистра Стефанова, старши учител по история и цивилизации, посочиха от ПГТ.
Рефератът на Пресияна бе класиран на трето място и получи специалната награда от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Освен красиво изработените грамоти, тя получи две книги – “130 избрани експоната от колекцията на Националния археологически музей” и “Спасените съкровища на България”, както и безжични слушалки. Специална грамота за отлично представяне като консултант, три диска на историческа тематика и красив химикал получи и учителката от Гимназията по туризъм, а на Божидара бе връчена Грамота за участие, разказаха от Гимназията по туризъм във В. Търново.
Конкурсът на родолюбиви теми се организира от Национален клуб “Родолюбие” със съдействието на МОН, Исторически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, Съюз на преподавателите по история в България, Национален исторически музей и Национален военноисторически музей. В него са участвали множество ученици както от България, така и от българските общности извън страната, а отличените получиха наградите си в Националния военноисторически музей в София.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново