Ученически екопроект спечели финансиране

Публикувано на пт, 22 май 2020
101 четения

Проектът “Посланик на Земята” на възпитаниците на Гимназията по туризъм “Д-р Васил Берон” е сред наградените в Националния ученически конкурс “Млад благотворител”. Екипът на великотърновското училище включва учениците от 10 “а” клас, специалност “Организация на туризма и свободното време” – Камелия Лесичкова, Надежда Кочева, Християна Вангелова, Десислав Христов и Здравко Костадинов, както и Гергана Терзиева и Красимира Георгиева от 11 “в” клас, специалност “Туристическа анимация”.
В конкурса са участвали ученици от 7-ми до 12 клас от цялата страна, които имат доброволчески каузи. Организаторите от фондация “Благотворител” са оценили предложените 54 проекта, като до финала са достигнали 12. Пет от тях, сред които е и великотърновската гимназия, получават финансиране за осъществяването на своите инициативи.
“Финалният кръг бе предизвикателство за всички ученици. Те трябваше да представят триминутно видео, с което да спечелят финансирането. В условията на дистанционно обучение мотивираните ученици на Гимназията по туризъм впечатлиха журиращите с оригинална идея и ясно разчетен бюджет на всяка от дейностите си”, разказва Славка Проданова, ръководител на екипа и учител по икономически предмети във великотърновското училище.
Първата дейност по проекта на ПГТ “Д-р Васил Берон” вече стартира. Това е кампанията “Стани посланик на Земята”. Нейната идея е участниците да снимат в дланта си костилки от плодове, а на следваща снимка да покажат тяхното засаждане. Най-добрите от тях ще бъдат наградени. Журито, което ще оценява снимките, е екипът на проекта.
До края на учебната година ще е готова и електронната книга “Дебела Мара – дебело пази”. Тя ще информира за начина на отглеждане и полезните свойства на билката Sedum spectabile, Hylotelephium spectabile или както е известна на всички – Дебела Мара. Предстои младите еколози да решат дали с нея ще бъде направен “Зелен покрив” на гаражните клетки в двора на училището или на автобусна спирка от градския транспорт.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново