Ученик от ПМГ “Васил Друмев” спечели отличие от панаира на науката и иновациите

Публикувано на ср, 25 ян. 2023
942 четения

Единадесетокласникът Делян Бойчев от ПМГ “Васил Друмев” във В. Търново е един от носителите на голяма награда в тазгодишния панаир на науката и иновациите Innofair 2023. Той впечатли журито със своя проект “Increasing Computer Vision Models Interpretability” и бе избран, заедно със съотборниците си, ръководени от Кристиан Георгиев – докторант в Масачузетския технологичен институт, да представи България на форума Regeneron ISEF, който ще се проведе в американския град Далас, Тексас, от 13 до 19 май. Понастоящем Делян е част и от друг отбор – този по информационни технологии към Великотърновската гимназия, воден от учителя Георги Игнатов, с който също участва в различни състезания и жъне успехи.
Ежегодният панаир на науката и иновациите се организира от Института по математика и информатика, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и в партньорство с Клуб “Млади таланти”. Той е част от инициативите, организирани в рамките на Програма “Образование с наука 3”. Научният панаир цели да открие талантливи младежи в областта на науката, на възраст 14-19 години, да съдейства в бъдещото им развитие и да даде международен форум на идеите, откритията и иновациите им.
Конкурсът е отворен за проекти в сферата на природните, социалните, историческите и медицинските науки, както и в областта на информационните и комуникационните технологии и математиката. Целта е да се насърчат: иновативни идеи и разработки, които включват различни научни дисциплини, проекти, които могат да бъдат в полза на опазване на природата и развитието на здравето, подобряване на технологични решения или създаване на нови дигитални решения за актуални обществени предизвикателства.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново