Ученик извади Богоявленския кръст от Янтра на именния си ден (снимки)

Публикувано на пт, 6 ян. 2023
1915 четения

17-годишният именик Йордан Стоянов, ученик в ПМГ „Васил Друмев“ във В. Търново, е късметлията, който извади Богоявленския кръст от Янтра. Той участва в ритуала за първи път, но успя да се пребори с около 50-те смелчаци, които се хвърлиха в студените води под Владишкия мост в кв. „Асенов“.

„Изключително съм доволен и догодина мечтая да отида в Калофер“, беше краткия коментар на развълнувания Йордан, който е единадесетокласник в паралелката „Софтуерни и хардуерни науки“. Той каза, че не му е било студено, а много приятно и не е имало човек, който да може да го разубеди да скочи в реката в това прекрасно време. „Да си във водата е неописуемо и просто трябва да се опита“, каза още късметлията, който получи  поздрави и награди от владиката и от Област Велико Търново, Община В. Търново, Великотърновския общински съвет, НВУ и др.  Той бе аплодиран от стотици великотърновци и гости на града, които бяха дошли за да наблюдават традиционния ритуал. Сред тях бяха и малките родолюбци от ДГ „Соня“ в старата столица, облечени в униформи.

С вярата за здраве и късмет през цялата година участниците в „спасяването“ на Богоявленския кръст влязоха в „битка” за христовия символ, потапяйки се в студената река. Голяма част от тях бяха възпитаници на НВУ, сред които и единствената жена – Катерина Вълчева, от доброволния резерв. Тя скача за първи път и сподели, че й е било по-топло от очакваното. „Винаги съм искала да скоча за кръста, това е от години. Аз често ходя през зимата да се къпя в Дунава и реших, че мога да опитам и тук“, сподели смелата дама, която си пожела и следващата година да участва за здраве.

18-годишният Венцислав Колев и неговият приятел Евтим Анастасов от В. Търново също бяха в реката и развяваха гордо знамената на България и на старата столица. Те споделиха, че искат да съхранят традициите и наследството от дедите ни, и затова вземат участие в този ритуал. Двамата бяха категорични, че следващата година отново ще влязат в студените води.

Най-малките участници бяха 13-годишните съученици в ОУ „Бачо Киро“ във В. Търново – Йоан Анев и Мартин Георгиев. Йоан скача за втори път и каза, че тази година му е било по-студено от миналата. На Мартин му е за първи път и видимо му беше доста хладно, но той с намигване сподели, че е предпочел това пред класното си по испански. Двамата са убедени, че ще пробват късмета си и през следващата година.

Празничният 6 януари започна със Света литургия в Катедралния храм “Св. Рождество Богородично”, а след това с литийно шествие вярващите се отправиха към площад “Цар Асен Първи”. Там се проведе ритуалът по освещаване на бойните знамена на НВУ, на Областната и Общинската организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Богоявление е един от най-старите християнски празници, на който свършват т. нар. „мръсни дни“. На този ден следва всичко да бъде пречистено и осветено. На 6 януари в християнските храмове се освещава вода и с нея се поръсва за здраве. Всички предмети, потопени в светената вода, се смятат за пречистени.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново