Учени и политици дискутираха по темата „Българският национализъм след глобалната епидемия“

Публикувано на пт, 8 май 2020
85 четения

Учени и политици дискутираха по темата „Българският национализъм след глобалната епидемия“. Eвродепутатът Ангел Джамбазки, народните представители Мария Цветкова и доц. д-р Милен Михов и политологът д-р Първан Симеонов. Тя бе излъчвана на живо чрез социална видеоплатформа, като участниците в разговора се включиха от София, Пловдив, Велико Търново, Брюксел.
“Китайският вирус ще бъде събитието на десетилетието или дори на столетието. Парадоксално и иронично само за няколко седмици успя да срине всички антинационални доктрини. Затвориха се граници”, с тези думи откри разговора Ангел Джамбазки.
Той допълни, че в кризата с COVID-19 Европейският съюз е големият отсъстващ. “Наложи се националните държави да вземат мерки. За щастие България, в чието управление участва и ВМРО, успя да вземе навременни мерки за социално дистанциране и намаляване на заразата. Предстои обаче разговорът за отношението между националните държави и наднационалните организации, след като отмине медицинският въпрос”, заяви още евродепутатът.
Той посочи още за провала на СЗО и укриването на мащаба на пандемията от комунистически Китай. Евродепутатът е категоричен, че отговорност от Китай трябва да бъде потърсена.
Доц. Милен Михов заяви, че въпросите за здравните и социални системи и системите на сигурност изведнъж са придобили измерения, равни на националните очертания. Проблемите от глобалната икономика изведнъж пък се пренесоха на нашата улица, в нашия град, в нашата държава, каза той.
“Водачите на великите сили – от САЩ до ЕС и Русия разбраха, че лекарствата, маските, защитните материали се правят в Китай. Така концентрирани производства на едно място представляват глобален проблем. Изводът от тази пандемия може би ще доведе до ренесанс на националната политика”, посочи доцентът.
Мария Цветкова каза, че в условията на криза, каквато е тази, породена от COVID-19, вирусът на глобализма се побеждава от национализма, защото в тези времена всеки се обръща, към местното, към родното.
Д-р Първан Симеонов направи историческа ретроспекция и заяви, че поради националните катастрофи и заради незавършената национална програма на българската общност ѝ липсва самочувствие и самоуважение. Трябва да имаме съзнание къде ни е мястото на картата на света, каза той. По думите му националните празници, какъвто е 6 май – Ден на храбростта и Българската армия, повдигат духа и сплотяват българите

сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново