Учени и музиканти от 10 държави идват за конференция по фолклор

Публикувано на чт, 12 Окт. 2017
110 четения

Водещи учени и музиканти от близо 10 държава ще се съберат във Велико Търново за Международната научна конференция “Фолклор и образование – актуално състояние и перспективи”. Форумът се открива днес във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, а негови организатори са катедра “Музика” и Педагогическият факултет.
50 участници ще представят най-новите си разработки в старата столица, а сред тях има университетски преподаватели и изследователи от цяла България и редица страни в Централна и Източна Европа. Експерти и музиканти от НБУ, БАН, Националното музикално училище “Любомир Пипков” в София, от Варненския свободен университет, от вуза в Благоевград, както и преподаватели по народна музика в центрове за работа с деца и музикални школи също ще се включат в работата на форума. Освен музиканти, в дискусиите със свои доклади ще участват още педагози, филолози, етнолози, фолклористи и художници.
Общо 43 са научните доклади, които ще бъдат представени в четирите секции на конференцията. Участниците ще говорят за фолклора във всички степени на образованието – от детската градина до университета, в специалното музикално и хореографско образование, както и за фолклора в извънкласното обучение. Има специална секция, посветена на фолклорните теренни изследвания и образованието. В работните дни ще бъдат направени презентации на научни издания, учебни и методически пособия, мултимедийни проекти, посветени на традиционната народна култура и овладяването ѝ в различните степени и форми на образование.
В рамките на конференцията е предвидена и кръгла маса по проблемите, очертани в докладите и дискусиите в различните секции. Работата на експертите ще завърши с приемането на обща резолюция и концерт в Сарафкината къща във Велико Търново. В него ще участват студенти по музика във ВТУ, Народният оркестър и солисти от ансамбъл “Българче” , деца от класа по народно пеене “Лазара” към сдружение “Анна – Фолкарт”, детско трио гъдулки “Веселие” и народен хор “Лазара”.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново