Учебните заведения от областта могат да кандидатстват за “Училища за пример”

Публикувано на пт, 20 ян. 2023
113 четения

Започна кандидатстването за четвъртия випуск на програмата за професионално развитие на училищни екипи “Училища за пример”, в която могат да се включат всички общински и държавни учебни заведения. Програмата на фондация “Заедно в час” е двугодишна и подкрепя училищата да подобряват управленските и преподавателските си практики, така че да допринасят за успеха на всички свои ученици. Участието в нея е безплатно, всички обучения са регистрирани в Министерство на образованието и учителите получават съответния брой кредити. Ключово условие за включване в програмата е училищните екипи да са мотивирани и да търсят училищна промяна, която поставя учениците в центъра на обучителния процес.
“Училища за пример” е единствената цялостна програма за професионално развитие на училищни екипи в България. Тя се състои от две неразделни части: Курс “Лидерство в училище”, помагащ на лидерските екипи на училищата да създават среда за качествено преподаване и учене за всеки ученик и всеки учител, и Курс “Ефективно преподаване с ученика в центъра”, подкрепящ педагогическите екипи на училищата да внедряват и надграждат нови преподавателски методи, които насърчават участието и успеха на всеки ученик. Двата курса се провеждат паралелно и в тях участват съответно представители на управленския и педагогическия екип на училището. В рамките на програмата учебните заведения преминават през специализирани педагогически и лидерски обучения на живо и онлайн, запознават се с разнообразни ресурси, инструменти и материали от български класни стаи и световния опит. Всяко училище има възможност да учи чрез преживяване и да прилага наученото, като го адаптира за своя контекст и нужди с подкрепата на ментори – опитни учители, директори и образователни експерти.
“Програмата е структурирана като цялостно квалификационно преживяване, което включва разнообразни елементи – съвременни обучения, индивидуална подкрепа от опитен ментор, прилагане наученото в практиката и споделяне и учене в общност. Всички тези елементи се надграждат, допълват и развиват непрекъснато и през опита на всеки нов випуск училища. Освен това учебните заведения получават всички тези възможности безплатно, което е изключителна възможност да ускорят своя път към промяна, да инвестират в развитието на своите екипи и да подобрят значително преживяването на учениците в училище”, споделя Ивелина Пашова, ръководител “Обучения на училищни екипи” в “Заедно в час”.
Великотърновските училища могат да кандидатстват за участие в програмата до 15 март (или достигане на 100 кандидатури) през формуляр на сайта https://zaednovchas.bg/model-schools/. След това предстои структуриран процес на подбор и събеседване с представители на училищата. За четвъртия випуск “Училища за пример” ще бъдат избрани само 25 училища от цялата страна, поясняват от фондацията.
“Заедно в час” започна програмата “Училища за пример” през 2020 г. Тя обхваща близо 70 училища от 21 области на страната с разнообразен профил и предизвикателства. До момента в нея участват 4 училища от област В. Търново. За първа година в програмата са СУ“Емилиян Станев”, ОУ “П. Р. Славейков” от старата столица и свищовската професионална гимназия “Алеко Константинов”, а за втора година продължава НУ “Цани Гинчев” от Лясковец.
Фондация “Заедно в час” вече 12 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. “Заедно в час” е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.
Николай ВЕНКОВ
сн. Елица ВАСИЛЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново