Учебна лаборатория с оборудване за 85 000 евро откриха в СУ “Ем. Станев”

Публикувано на пн, 1 Окт. 2018
306 четения

Ателие за интердисциплинарно изучаване на математика, природни науки и информационни технологии откриха в СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново. Училищната лаборатория е оборудвана с компютри, микроскопи, телескопи. Гимназията вече разполага с подвижна лаборатория за анализи и 3D принтер. Модерната техника е на стойност 85 000 евро.
Новата придобивка за най-голямото училище в областта е факт благодарение на проекта “Координиране на съвместни политики и оборудване в областта на образованието в трансграничния регион”, в който СУ-то участва от 2017 г. Със средства от собствения бюджет училището е обновило кабинетите по природни науки, в които ще се провеждат основната част от дейностите по проекта.
В ателието участват 15 ученици от гимназиален етап, които подготвят проекти за участие в три научни изложения. Ученическият екип работи под ръководството на трима педагози – учителите по биология и здравно образование Маргарита Бурнева и Светлана Дамянова заедно с Митка Ангелова, която преподава математика и информационни технологии. В експертния екип на проекта участват още директорът на “Емилиян Станев” Кина Котларска и Милена Йорданова, учител по химия и опазване на околната среда.
Общата стойност на инициативата е 994 896 евро, разпределени между участващите партньори. Сред тях са Регионален инспекторат на образованието на област Кълъраш в Румъния, ПМГ “Св. Климент Охридски”в Силистра и СУ “Христо Ботев” в Тутракан. СУ “Емилиян Станев” получава 155 600 евро. Проектът се финансира от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Румъния – България 2014-2020.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново