Учат търновци как да разхищават по-малко храна

Публикувано на пт, 8 Ное. 2019
225 четения

Да се повиши информираността за прекомерното разхищение на храни в домакинствата и да посочи идеи как по-разумно да се използват и съхраняват хранителните продуктите. Това е основна цел на проекта “Без излишни разходи” на великотърновската организация “ВТ ивент”. Инициативата не е свързана само с ограничаване на семейните разходи при купуването на храна, а и към отпечатъка, който оставя изхвърлянето на хранителни отпадъци върху околната среда. Разработката на търновци е част от големия проект “Твоята храна”, финансиран от Европейската комисия, по който у нас работи фондация “Биоселена”.
Работата по “Без излишни разходи” ще продължи 7 месеца. Първото събитие бе участието в изложението “Family Days Expo” във В. Търново. Подготвя се поход, в който приятната разходка ще бъде съчетана със събиране на гъби, билки и други природни дарове. После с тях ще бъдат приготвени различни ястия и напитки в бар “ТАМ”, който ще е домакин на повечето събития. На място хората ще получат и идеи как в домашни условия да намалят разхищението на храна. В следващите месеци ще бъде показан документален филм на тази тематика. Той е направен от Пламена Славчева, която работи в Австралия с правнука на Чарлз Дарвин, а понастоящем живее във В. Търново. Пред студенти във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и пред ученици в ПГ по туризъм ще бъдат изнесени лекции. Интерес е проявен и от Община В. Търново. Краят на проекта ще бъде отбелязан с издаването на книжка, която ще бъде разпространена сред гражданите на старата столица.
Организаторите споделиха, че планират и демонстративно готвене на един от най-добрите български шеф-готвачи, но засега искат да запазят името му в тайна. Той ще покаже какви хитринки прилага в професионалната кухня за намаляването на хранителните отпадъци.
“Проблемът, който засягаме в нашия проект, наистина е много голям, а много хора дори не се замислят в тази посока. Плашещи са факти като този, че всеки един от 9 човека в света страда от недохранване, а същевременно се изхвърлят над 1,5 млрд. тона хранителни отпадъци. Питейната вода също намалява драстично, а над 1 млрд. души на планетата страдат от липсата на такава в близост до мястото, където живеят. С този проект ние се опитваме освен да насочим вниманието на хората към тези проблеми и да дадем възможни решения за по-дългосрочното използване на ресурсите на Земята. Не сме сами, не сме за малко, така че трябва да мислим и за бъдещето”, каза гл. ас. д-р Ваня Димитрова от “ВТ ивент”, която е и преподавател във ВТУ.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново